
تدوین خلاصه دستورنامه رابرت برای مجامع تصمیمگیری در تلگرام
برنامه تلگرام به دلیل خصوصیاتی که دارد با استقبال گسترده ایرانیان مواجه شده است. گفته میشود در حال حاضر بیش از بیست میلیون نفر از هموطنان ما از برنامه تلگرام استفاده میکنند. پیشبینی میشود این رقم باز هم افزایش یابد. نیازی به تحلیل این پدیدهی مبارک نیست تا مشخص شود که، از یک سو، برای چنین استقبالی چه پیشنیازهایی لازم بوده که طی سالهای اخیر در ایران فراهم آمده است، و از سوی دیگر، این استقبال میلیونی در ارتقای جهشی کیفیت فرهنگی در جامعه چه اثرات حیرتانگیزی برجا خواهد گذاشت.
با این همه، مرور انواع فعالیتهای گروههای مختلف در برنامه تلگرام نشان میدهد که هموطنان ما باید به تفاوت کارکرد گروههایی که برای تحقق هدفهای مختلف در برنامه تلگرام ایجاد میکنند، از نظر حقوقی، توجه کنند و به خاطر داشته باشند که اگر قرار است گروه الکترونیکی آنان در تلگرام، به مثابه یک شخصیت حقوقی، در مورد مسائل مختلف به یک تصمیم واحد برسد، در آن صورت لازم است اعضای این نوع از گروهها با مبرمترین و پرمصرفترین قواعد قانون عرفی پارلمان آشنا باشند. به همین دلیل و در پاسخ به این نیاز کاربران تلگرام است که دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) در نظر دارد مجموعهای از پرمصرفترین و مبرمترین قواعد دستورنامه رابرت را - به زبان ساده - با عنوان موقت «خلاصه دستورنامه رابرت برای مجامع تصمیمگیری در تلگرام» تدوین کرده و از طریق این وب سایت و کانال کادرها به کاربران عزیز تلگرام معرفی کند.
از تمام علاقمندان به فعالیتهای گروهی دموکراتیک انتظار میرود به نحوی که مناسب میدانند این قواعد را در اختیار سایر هموطنان عزیز تلگرامی قرار دهند.
خاطر نشان میکند، این قواعد، به تدریج در ادامهی همین صفحه تشریح خواهد شد، و گروههای تلگرامی میتوانند لینک همین صفحه را به اعضای خود معرفی کنند تا به این صفحه بیایند و به مرور با این قواعد آشنا شوند.
اگر کسانی نیاز دارند این قواعد را به صورت خلاصه و سریع مرور کنند، میتوانند به خلاصه کتاب دستورنامه رابرت که برای همین منظور تألیف شده است، در اینجا مراجعه کنند. اگر فکر میکنند میتوانند این قواعد را به صورت کامل و جامع مطالعه کنند، به ترجمه فارسی اصل کتاب در اینجا سر بزنند. و اگر به این نتیجه رسیدند که لازم است برای کسب مهارت در اداره مجامع تصمیمِگیری - به ویژه وقتی تعداد اعضای آن از حدود ده نفر بیشتر باشد - در کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت شرکت کنند، با دفتر کادرها تماس بگیرند و یا مکاتبه کنند. دفتر کادرها تجربه حدود ده سال محلیسازی این قواعد را در اختیار علاقمندان قرار میدهد. این قواعد ساده هستند، اما تجربه نشان میدهد، به خاطر سپردن آنها و اداره کردن یک جلسه بر اساس مجموعهی آنها به تمرین و زمان نیاز خواهد داشت.
[1] در ترجمه فارسی دستورنامه رابرت، همه جا، «انجمن» معادل اصطلاح پارلمانی Society به کار رفته است و «کانون» معادل Association. بین انجمن و کانون، از نظر قانون دموکراسی، تفاوتهای حقوقی مشخصی وجود دارد که به مرور تعریف خواهد شد. اما مهمترین تفاوت این است که در مجامع تصمیمگیری یک انجمن اشخاص حقیقی عضو انجمن حضور مییابند، اما در مجامع تصمیمگیری یک کاننون، که به آن کموانسیون گفته میشود، نمایندگان منتخب انجمنهایی که به صورت داوطلبانه آن کانون را تشکیل دادهاند شرکت میکنند. به خاطر همین تفاوتها، قواعد ناظر بر پراکتیس های حقوقی یک انجمن با کانون تفاوتهایی دارد که - به خصوص - در فصل نودهم کتاب دستورنامه رابرت با عنوان «کنوانسیونها» مورد بررسی قرار گرفته است. ترجمه این فصل از کتاب به زودی در همین وب سایت منتشر خواهد شد.
fa
خلاصه دستورنامه رابرت برای الکتروانجمنها
?