كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

ترویج سواد دموکراسی: یک گام به پیش

۲۱ بهمن ۱۴۰۳
يكشنبه 9 فوريه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

در چهاردهمین نشست بنیان‌گذاران «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا» که ساعت ۲۰ روز شنبه ۲۰ بهمن ماه ۱۴۰۳ به صورت الکترونیکی دعوت به دستور شد، این پیشنهاد به تصویب رسید که با همکاری «انجمن گسترش سواد دموکراسی»، یک کارگاه آموزش قواعد دستورنامه رابرت بر اساس «۳۰۰ سئوال آموزشی»، به صورت الکترونیکی برگزار شود تا تمام علاقمندانی که مایلند با قواعد اولیه دموکراسی آشنا شوند، بتوانند در آن کارگاه حضور یابند.

خاطر نشان می‌شود یکی از شرایط عضویت در «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا» و «انجمن گسترش سواد دموکراسی» این است که داوطلبان عضویت در این دو سازمان، آزمون «۳۰۰ سئوال آموزشی» را با موفقیت طی کرده باشند.

منظور از «۳۰۰ سئوال آموزشی» سندی است مرکب از ۳۰۰ سئوال چند گزینه‌ای که براساس مطالب عمومی و غیرتخصصی کتاب دستورنامه رابرت (قواعد دموکراسی) تنظیم شده است و شرط موفقیت در آزمون این کارگاه آموزشی این است که شرکت کنندگان در کارگاه ـ دست کم ـ به ۷۰ سئوال از ۱۰۰ سئوالی که از بین ۳۰۰ سئوال انتخاب خواهد شد، پاسخ درست بدهند.

هرچند بهترین روش آشنایی با سواد دموکراسی شرکت مکرر در مجامعی است که طبق این قواعد اداره می‌شوند، با این همه، کارگاه ۳۰۰ ستوال آموزشی فرصت مناسبی در اختیارفعالان سیاسی اجتماعی قرار خواهد داد، تا در سطح تئوریک و از منظر علم حقوق، با مبانی حقوقی قواعد دمکراسی آشنا شوند.

در چهاردهمین نشست سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا، خانم روژیا وثوقی، دبیر انجمن گسترش سواد دموکراسی، مسئولیت برگزاری این کارگاه آموزشی را بر عهده گرفت. به این ترتیب، طی چند روز آینده، اطلاعیه فراخوان شرکت در این کارگاه، به صورت عمومی و خصوصی، منتشر خواهد شد.

آنچه در ادامه تقدیم می‌شود، گزارش مشروح چهاردهمین نشست سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستاست که این پیشنهاد را مورد بررسی قرار داد و تصویب کرد:

معضل و راه حل

هرچه بیشتر با قواعد دموکراسی (دستورنامه رابرت) آشنا شوید، بهتر متوجه خواهید شد که شوراهای اسلامی شهر و روستا، تا حکومت‌های محلی به معنای حقیقی کلمه، چقدر فاصله دارند. و این فاصله یک امر فرهنگی است. به این معنا، که نظام معنایی مردم باید به مرور چنان متحول شود تا بتوانند نسبت به تأسیس جوامع مردم خودقانون‌گذار براساس قواعد عقلی قانون عام پارلمانی (سواد دموکراسی) اقدام کنند.

فاصله بین وضعیت مطلوب (انجمن‌های مردم خودقانون‌‌گذار) که ناموجود است، با وضعیت موجود (شوراهای باسمه‌ای) که نامطلوب است، بسیار زیاد است، اما خوشبختانه عوامل متعددی در کارند که این فاصله را کم می‌کنند. یکی از ان‌ها اراده و خواست فعالان اجتماعی و سیاسی است. اما فعالان اجتماعی و سیاسی هم فقط وقتی با منظومه حقوقی قواعد دموکراسی به صورت جامع و کامل آشنا شوند می‌توانند تصور روشنی از وضعیت مطلوب اما ناموجود در دهن خود خلق کنند که به مثابه «چشم‌انداز» و «آرمان»‌ راه نمای عمل آنان شود.

تناقض اینجاست که بسیاری از فعالان سیاسی اجتماعی، حوصله، صبوری و حتی آمادگی لازم برای فراگیری قواعد نسبتاً پیچیده سواد دموکراسی را ندارند. به همین خاطر، نخستین هدف سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا این است که بنیان‌گذاران این سازمان، در جریان تأسیس همین سازمان، حتی‌المقدور با قواعد دموکراسی آشنا شوند،‌ زیرا، فقط بعد از آشنایی با این قواعد است که قادر خواهند شد، مشکلات موجود در قوانین ناظر بر شوراهای اسلامی شهر و روستا را به صورت درست درک کنند و برای حل معضلات، راه حل‌های کاربردی ارایه دهند.

به همین خاطر، بخش قابل توجهی از نشست‌های سازمان حامیان تأسیس انجمن‌‌های طراز نوین شهر و روستا به آموزش و تمرین قواعد دموکراسی اختصاص داده می‌شود که البته، پیامدهای متعددی دارد، از جمله این که این نشست‌ها را برای بسیاری از اعضا غیرجذاب می‌کند. برای حل این معضل چه باید کرد؟

در پاسخ به همین «چه باید کرد؟» بود که آقای علی‌اکبر عبدالحسینی در نشست‌های قبلی سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا پیشنهاد داد که برای افزایش جذابیت نشست‌ها، یک ربع اول هر نشست به صورت مساوی بین اعضای حاضر در نشست تقسیم شود تا در باره مسائل مبرم روز صحبت کنند.

این پیشنهاد مورد بررسی قرار گرفت و رد شد. اما در جریان بررسی همان پیشنهاد بود که خانم روژیا وثوقی پیشنهاد داد که یک ربع اول هر نشست به مرور و بررسی «۳۰۰ سئوال آموزشی» اختصاص داده شود.

همانطور که گفته شد، در چهاردهمین نشست بنیان‌گذاران سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا که ساعت ۲۰ روز شنبه ۲۰ بهمن به صورت الکترونیکی دعوت به دستور شد،‌ پیشنهاد خانم وثوقی در دستور قرار گرفت. در جریان مذاکره در باره همین پیشنهاد بود که قطعنامه زیر در باره این پیشنهاد ارایه شد:

“در باره برگزاری کارگاه آموزشی «۳۰۰ سئوال» این ایده‌ها قابل طرح است:
۱. برگزاری این کارگاه یک ساعته با همکاری دو انجمن در دست تأسیس؛ انجمن گسترش سواد دموکراسی و سازمان حامیان، به صورت آنلاین و در ساعت ۸ شب شنبه‌های هر هفته (یا ساعت و تاریخ دیگر)
۲. تعیین هزینه برای شرکت در کارگاه؛ مثلا برای هر فرد ۱۰۰ هزار تومان که به حساب انجمن گسترش واریز خواهد شد.
۳. انتشار فراخوان دعوت به شرکت در این کارگاه به صورت عمومی یا ارسال آن برای خصوصی افرادی که مناسب تشخیص می‌دهیم.
۴. ثبت و ضبط فایل‌های صوتی کارگاه‌ها و ارایه لینک آن‌ها به صورت یک بسته آموزشی
۵. گرفتن امتحان از علاقمندان و دادن گواهینامه قبولی در آزمون (که شرط عضویت در انجمن‌هایی خواهد بود که در چارچوب «تجربه یک جهش فرهنگی»‌ تشکیل خواهند شد).
۶. ایجاد یک گروه الکترونیکی از کسانی که در کارگاه شرکت می‌کنند.”

در جریان مذاکره در باره مفاد قطعنامه فوق، آقای علی‌اکبر عبدالحسینی پیشنهاد کرد هزینه شرکت در هر نشست کارگاه مبلغ ۵۰ هزار تومان (ماهانه ۲۰۰ هزار تومان) تعیین شود و کسانی که ثبت نمام می‌کنند ملزم باشند هزینه‌ را ـ‌ حتی اگر در نشستی شرکت نکردند ـ پرداخت کنند.

گفتنی است هزینه شرکت در این کارگاه آموزشی به حساب انجمن گسترش سواد دموکراسی واریز می‌شود که صرف ترویج بیشتر قواعد دموکراسی در کشور خواهد شد.

بعد از این مذاکرات، خانم روژیا وثوقی دبیر انجمن گسترش سواد دموکراسی مسئولیت برگزاری این کارگاه آموزشی را به عنوان یکی از برنامه‌های انجمن در دست تأسیس «گسترش سواد دموکراسی» بر عهده گرفت.

ضروری است این پیشنهاد در سی و هفتمین نشست بنیان‌گذاران انجمن گسترش سواد دموکراسی که عصر روز پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ در دفتر کادرها برگزار خواهد شد،‌ مورد بررسی قرار بگیرد.

به این ترتیب، امید می‌رود به زودی اطلاعیه برگزاری کارگاه آموزش ۳۰۰ سئوال آموزش سواد دموکراسی، با همکاری انجمن گسترش سواد دموکراسی و سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا از طریق همین وب سایت در اختیار علاقمندان قرار بگیرد.


پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 143 / 736636

 پيگيرى فعاليت سايت fa   پيگيرى فعاليت سايت اخبار ساخت جوامع طراز نوین   پيگيرى فعاليت سايت طرح تأسیس حکومت‌ها و انجمن‌های محلی در پرتو علم حقوق (...)   ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License