به ابتکار آقای جمشید ایرانی رئیس کمیسیون حقوقی خانه احزاب و دبیرکل حزب فرزندان ایران، در اردیهبشت ماه ۱۴۰۳ کارگاه آموزش «دستورنامه رابرت» در دفتر کادرها تشکیل شد. این کارگاه آموزشی که ابتدا با نام موقت «گروه زیرساخت» فعالیت خود را شروع کرده بود، در ادامه فعالیت خود تصمیم گرفت انجمنی با هدف: «آموزش، تمرین، و ترویج سواد دموکراسی (دستورنامه رابرت) در انواع مجامع تصمیمگیری؛ و تربیت کادر برای تحقق این هدف» و با نام «انجمن گسترش سواد دمکراسی» ایجاد کند.
این بخش به ارایه اسناد و اخبار و گزارش فعالیتهای این انجمن اختصاص داده میشود.
در پی تصویب پیشنهاد برگزاری «کارگاه ۳۰۰ سئوال آموزشی» در چهاردهمین نشست بنیانگذارانِِ «سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا» که روز شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ برگزار شده بود، همین پیشنهاد، عصر روز پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ در سی و هفتمین نشست بنیانگذاران «انجمن گسترش سواد دموکراسی» نیز مطرح شد و با اجماع عمومی به تصویب رسید که این رویداد آموزشی با همکاری این دو انجمن برگزار شود و به کمیتهای متشکل از خانمها روژیا وثوقی، فروزان جودکی و آقای داود حسین (مربی قواعد دموکراسی) مأموریت داده شد تا نسبت به برگزاری این کارگاه اقدام کند. به این ترتیب، پیشبینی میشود فراخوان برگزاری «کارگاه ۳۰۰ سئوال آموزشی» به علاقمندان به ترویج قواعد دموکراسی در انواع جوامع ایرانی تقدیم شود.
گفتنی است سند «۳۰۰ سئوال آموزشی» بر اساس مطالب عمومی و غیرتخصصی کتاب دستورنامه رابرت تدوین شده است و کسانی که بخواهند در«انجمن گسترش سواد دموکراسی» و در «سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا» ودر سایر انجمنهایی که در چارچوب «تجربه یک جهش فرهنگی» تأسیس شده و خواهد شد، عضو شوند، لازم است در آزمون ۳۰۰ سئوال آموزشی شرکت کنند و دست کم به ۷۰ سئوال از ۱۰۰ سوالی که به صورت تصادقی از میان این۳۰۰ سئوال انتخاب خواهد شد، پاسخ درست بدهند.
این سئوالها به صورت چند گزینهای طراحی شدهاند و تشخیص گزینه درست از میان سایر گزینهها، مستلزم آن است که مخاطبان با دلایل منطقیِ قواعد دموکراسی به طور نسبی آشنا شده باشند.
در کارگاه ۳۰۰ ستوال آموزشی، این سئوالها یکی یکی قرائت خواهد شد و ضمن شناسایی و معرفی پاسخ درست هر پرسش، دلایل درستی آن پاسخ و نادرسی گزینههای دیگر تشریح میشود و به این ترتیب، مخاطبان به مرور به منظومه «قواعد دموکراسی» که در کتاب دستورنامه رابرت تشریح شده است، و دلایل حقوقی آنها آشنا خواهند شد.
در سی و هفتمین نشست بنیانگذاران انجمن گسترش سواد دموکراسی که و با حضور ۱۶ نلر از بنیانگذاران این انجمن به صورت حضوری در دفتر کادرها برگزار شده بود ، مصوبات «سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا» در این زمینه، تک به تک، مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت و با اجماعی عمومی به تصویب رسید. به این ترتیب، بعد از برداشته شدن گام اول از سوی بینانگذاران «سازمان حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا»، گام دوم برای ترویج سواد دموکارسی به این روش ابتکاری از سوی انجمن گسترش سواد دموکراسی برداشته شد.
در ادامه این نوشته، اطلاعات بیشتری در باره کارگاه ۳۰۰ سئوال آموزشی تقدیم خوانندگان میشود:
یکی از برنامههای دفتر «کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت» (کادرها) تربیت کادرهای دموکراسی بوده است.
«کادر» (Cadre) سه معنای به هم مرتبط دارد: اول، به گروه کوچکی از افراد آموزش دیده که قادرند سازمانهای بزرگ تأسیس کنند، «کادر» گفته میشود. دوم، به گروهی از افرادی که به یک عقیده باور عمیق دارند نیز «کادر» میگویند. سه، به هر یک از اعضای این دو گروه نیز «کادر» گفته میشود. البته که «کادر» معنای «قاب» و «چارچوب» هم دارد که مورد نظر این نوشته نیست.
با توجه به این معنا، منظور از تربیت «کادرهای دموکراسی» تربیت متخصصانی است که علاوه بر تخصص در در دیسیپلین تخصصی «حقوق پارلمانی»، به «دموکراسی» به معنای «جوامع مردمخودقانونگذار» نیز باور عمیق داشته باشند. و البته، نه فقط متخصص، بلکه «پروفشنال» هم باشند.
«تجربه یک جهش فرهنگی» ـ به معنای تجربه مشترک گروهی از فعالان اجتماعی برای ترویج سواد دموکراسی طی حدود ۱۵ سال گذشته ـ از یک منظر، تلاش برای شناسایی رهبران محلی و کمک به ارتقای مهارتهای رهبری آنان به نحوی که بتوانند به عنوان «کادرهای دموکراسی» در تأسیس «جوامع مردم خودقانونگذار» در خدمت مردم باشند.
«خاطرات زیرخاکی» که تا کنون سی و پنج جلد آن به صورت درونسازمانی منتشر شده است، روند نامرئی این جهش فرهنگی را با دقت و با حزئیات تشریح کرده است و در اختیار علاقمندان قرار دارد.
با توجه به همین پسزمینه، رویداد به ظاهر کوچکی که در جریان برگزاری سی و ششمین نشست بنیانگذاران انجمن گسترش سواد دموکراسی رخ داد، نمونهای از تلاشهای «دفتر کادرها» برای تربیت کادرهای دموکراسی است.
گزارشی که در ادامه میآید، همین رویداد را در متن جهش فرهنگی تحلیل و روایت میکند:
در سی و یکمین نشست اجلاس مؤسس «انجمن گسترش سواد دموکراسی» که عصر روز پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ به صورت حضوری در دفتر کادرگاههای آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) تشکیل شد، موضوع تأسیس «مدرسه سواد دموکراسی» مورد بررسی قرار گرفت و سوابق فعالیتهای انجام گرفته در این زمینه تشریح شد.
خاطر نشان میشود «انجمن گسترش سواد دموکراسی» به همت آقای جمشید ایرانی رئیس کمیسیون حقوقی خانه احزاب و دبیرکل حزب فرزندان ایران و با همکاری خانم روژیا وثوقی به عنوان هسته اولیه گروه حامیان تأسیس این انجمن، فعالیت خود را از روز پنجشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۳ آغاز کرد و در حال حاضر، گروه حامیان تأسیس این انجمن متشکل از ۲۵ نفر فعالان اجتماعی است که نشستهای هفتتگی خود را در دفتر کادرها برگزار میکنند تا در جریان تأسیس این انجمن، با قواعد دستورنامه رابرت (سواد دموکراسی) نیز آشنا شوند و این قواعد را به صورت گروهی تمرین کنند.
در نشستهای اخیر اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی، موضوع «مسئولان» این انجمن، مورد بررسی قرار گرفته است و در همین زمینه، این مسئله مورد توجه قرار گرفته که: «فعالیت» انجمن چه میتواند و چه باید باشد؟ و برای اجرای این «فعالیت» انجمن باید که کارهای مشخصی را انجام دهد و برای مدیریت هر یک از این فرایند، به چه مسئولانی و با چه توانمندیها نیاز خواهد داشت.
در سی و یکمین نشست اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی، این نکته مورد توجه قرار گرفت که پارلمانتاریها (یا کادرهای دموکراسی)، خودشان را «پروفشن» تلقی میکنند. به همین خاطر، در بخش پایانی این نشست، به صورت اجمالی، معنا و مفهوم «پروفشن»، تاریخچه آن در جهان و در ایران مورد بررسی قرار گرفت. علاقمندان به این موضوع، میتوانند به فایل صوتی سی و یکمین نشست اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی در لینک زیر مراجعه کنند.
http://www.kadrha.com/spip.php?article353&var_mode=calcul
با این همه، بخش اصلی سی و یکمین نشست انجمن گسترش سواد دموکراسی، موضوع «مدرسه سواد دموکراسی» را مورد بررسی قرار داد. این نوشته، در ادامه به همین موضوع میپردازد:
به نظر میرسد، انجمن در دست تأسیس «گسترش سواد دموکراسی» در ۳۰ امین نشست هفتگی خود که ساعت ۵ بعد از ظهر روز پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ به صورت حضوری در دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) برگزار شد، وارد مرحله تازهای از حیات سازمانی خود شده باشد. این مرحله از فعالیت این انجمن چه ویژگیهایی دارد؟ بنیانگذاران این انجمن در دست تأسیس در این مرحله با چه وظایفی مواجه خواهند شد؟ و فعالان اجتماعی پروفشنال که ترویج قواعد نسبتاً پیچیده دموکراسی و کسب و ارتقای مهارت بازی گروهی در چارچوب این قواعد را پیششرط برساختن دموکراسی حقیقی میدانند، در قبال این جریان چه مسئولیتهایی بر عهده دارند؟ نوشتهای که در ادامه میآید، به اختصار به همین مسائل میپردازد:
در بیست و هفتمین نشست اجلاس مؤسس «انجمن گسترش سواد دموکراسی» که عصر روز پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳ به صورت حضوری و الکترونیکی در دفتر کادرها برگزار شد، ماده ۳ اساسنامه این انجمن در دست تأسیس، به شرح زیر به تصویب رسید:
ماده ۳: عضویت
هر کس که آزمون ۳۰۰ سئوال آموزشیِ دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) را با موفقیت طی کرده باشد و با امضای این سند، نسبت به مفاد آن متعهد شود، عضو انجمن خواهد بود.
خاطر نشان میشود، منظور از «۳۰۰ سئوال آموزشی» جزوهای است حاوی ۳۰۰ سئوال که بر اساس مطالب عمومی کتاب دستورنامه رابرت تدوین شده است و به هر کس که بتواند به ۱۰۰ سئوال که به صورت گزافی از میان این ۳۰۰ ستوال انتخاب خواهد شد، پاسخ درست بدهد، گواهی قبولی در این آزمون داده خواهد شد.
هدف انجمن گسترش سواد دموکراسی نیز «آموزش، تمرین و ترویج سواد دموکراسی (دستورنامه رابرت) در انواع مجامع تصمیمگیری و تربیت کادرها برای تحقق این هدف» تعیین شده است.
علاقمندانی که مایلند عضوِ بنیانگذار این انجمن شوند میتوانند از طریق شماره تلفن ۰۹۹۲۳۳۹۳۱۸۶ با خانم روژیا وثوقی، و شماره تلفن ۰۹۱۰۹۱۱۶۲۳۳ با آقای جمشید ایرانی؛ اعضای گروه حامیان تأسیس این انجمن تماس بگیرند و ساعت ۵ بعد از ظهر روزهای پنجشنبه، در نشستهای حضوری و الکترونیکی اجلاس مؤسس این انجمن شرکت کنند.
در ادامه، ضمن تقدیم فایل پیدیافی ۳۰۰ سئوال آموزشی، و لینک فایل صوتی بیست و هفتمین نشست اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی، مهمترین نکات مطرح شده در این نشست، به صورت مختصر توضیح داده میشود:
به نظر بنیانگذاران انجمن در دست تأسیس «گسترش سواد دموکراسی»، منظور از اصطلاح «سواد دموکراسی»، مجموعه قواعد و رویههای تشکیل و اداره انواع مجامع تصمیمگیری است که به مثابه یک «منطومه حقوقی» در کتاب دستورنامه رابرت تشریح و تبیین شده است. مردمی که طبق این قواعد و رویهها «جامعه» تشکیل دهند، مهارت آن را دارند که قوانین ناظر بر خودشان را، طبق قواعد مورد توافق خودشان، تدوین و تصویب کنند و هرگاه لازم تشخیص دادند، آنها را اصلاح کنند و روزآمد سازند. به چنین جوامعی «جوامع مردم خودقانونگذار» یا «دموکراسی حقیقی» گفته میشود.
هدف اعلام شده انجمن در دست تأسیس «گسترش سواد دموکراسی»: آموزش، تمرین و ترویج سواد دمکراسی (دستورنامه رابرت) در انواع مجامع تصمیمگیری و تربیت کادرها برای تحقق این هدف است.
مانند تمام جامعه/انجمن/سازمانهایی که در چارچوب «جهش فرهنگی»، در دفتر کارگاه های آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) تأسیس میشوند، بنیانگذاران این انجمن نیز موافقت کردهاند که روند تأسیس این انجمن، طبق قواعد مندرج در دستورنامه رابرت چلو برود و در جریان تأسیس انجمن، سایر قواعد مندرج در کتاب دستورنامه رابرت نیز به بنیانگذاران آموزش داده شود. به همین خاطر، تمام نشستهای اجلاس مؤسس انجمن در دست تأسیس «گسترش سواد دموکراسی»، یک کارگاه آموزش و تمرین قواعد و سواد دموکراسی نیز محسوب میشود.
گفتنی است تمام مطالب ارایه شده در نشستهای این کارگاه ضبط شده و لینک آنها در اختیار علاقمندان گذاشته شده است.
در ادامه، و ضمن تقدیم لینک فایلهای صوتی نشستهای ۲۵امین و ۲۶امین اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی، مطالب ارایه شده در این دو نشست، فهرستوار معرفی میشود:
لینک ۲۵امین نشست اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی:
https://drive.google.com/file/d/1M0E9TOKl6Kd4yF1Q_o03SqhudqHHBhd9/view?usp=drive_link
لینک ۲۶امین نشست اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی:
https://drive.google.com/file/d/1ILS3Cn47tOl8Ok-UmUE8QKgpAxrAJKzX/view?usp=drive_link
و اما خلاصه مطالب:
تقریباً تمام مطالبی که در بیست و چهارمین نشست اجلاس مؤسس «انجمن گسترش سواد دموکراسی» که عصر روز پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ به صورت حضوری در دفتر کادرها برگزار شده بود، مطرح شد، جنبه آموزشی داشت؛ اما خصوصیات آنها این بود که با تمرین قواعد باری همراه شده بود و شاید به همین خاطر، تا حد قابل توجهی، جذاب به نظر میرسید.
به همت آقای جمشید ایرانی دبیرکل حزب فرزندان ایران و رئیس کمیسیون حقوقی خانه احزاب و بنیانگذار اولیه این کارگاه آموزشی، صدای تمام نشستهای این کارگاه ضبط شده است تا در اختیار فعالان اجتماعی سیاسی علاقهمند قرار بگیرد.با این همه، مطالب بیست و چهارمین نشست، به دلیل حضور مهمانان جدید، به ترتیبی ارایه شد که بخش قابل توجهی از مبرمترین قواعد سواد دموکراسی (به روایت دستورنامه رابرت) در آن تشریح و تبیین شده است. از همین رو، به فعالان اجتماعی سیاسی پروفشنال توصیه میشود این فایل صوتی را گوش کنند و نسبت به تکثیر آن در میان سایر فعالان اجتماعی علاقمند دریغ نورزند.
«سواد دموکراسی» علاوه بر قواعد نسبتاُ پیچیدهای که بخش اصلی آن با چشم سر قابل رؤیت نیست و به همین دلیل تا پیش از ترجمه کتاب دستورنامه رابرت در ایران ناشناخته مانده بود، مهارت یک بازی گروهی پیچیده برای کسب اکثریت در یک مجمع تصمیمگیری در چارچب همین قواعد هم هست. این مهارت مثل هر مهارت دیگری به صورت مستمر میتواند ارتقا یابد. از همین رو، کارگاههایی که برای آموزش این قواعد در دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) برگزار میشود، روند تأسیس یک انجمن را به صورت تمرینی آغاز میکنند. این که این انجمنهای تمرینی به حیات خود ادامه بدهند یا نه، به اراده و توانمندی بنیانگذاران و شرکتکنندگان در کارگاه بستگی مییابد. با این همه، شواهد فراوانی حاکی از آن است که گویا «انجمن گسترش سواد دومکراسی» هم از جمله کارگاههایی است که چه بسا نتیجه آن تأسیس یک انجمن کارآمد و اثربخش برای ترویج سواد دموکراسی در کشور باشد. باید منتظر ماند و نتیجه را دید.
در ادامه، به سرفصل نکاتی که در بیست و چهارمین نشست اجلاس مؤسس انجمن گسترش سواد دموکراسی ارایه شده است اشاره و لینک فایل صوتی آن تقدیم میشود:
fa
اخبار ساخت جوامع طراز نوین
انجمن گسترش سواد دموکراسی
?