این زیربخش که با عنوان موقت «انجمن اصلاح نظام قانونگذاری در پرتو علم حقوق پارلمانی» روز سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ راهاندازی شد به انتشار اخبار گزارش فعالیتهای انجمنی با همین نام اختصاص مییابد.
خاطر نشان میشد این انجمن با همت و پیشنهاد آقای جمشید ایرانی و با حمایت آقایان دکتر الله مراد جهانگیری و دکتر رضا جلالی و حضور مربی قواعد دموکراسی فعالیت اولیه خود را شروع کرد و در حال حاضر (۲۶ فروردین) خانمها لعیا جعفری و فروزان جودکی هم عضو هسته اولیه آن هستند.
هدف کل این انجمن اصلاح نظام قانونگذاری در پرتو علم حقوق پارلمانی ااز طریق ترویج سواد دموکراسی در میان کسانی است که در تدوین و نظارت بر قوانین دست دارند.
در هفتمین نشست هسته اولیه گروه حامیان تأسیس «انجمن اصلاح نظامقانونگذاری در پرتو علم حقوق پارلمانی» که ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه بعد از ظهر دوشنبه ۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ به صورت حضوری/الکترونیکی در دفتر کادرها برگزار شد، مفاد پیشنویس اساسنامه سازمان موقت «هسته اولیه» مورد توافق قرار گرفت. این پیشنویس، در نشست بعدی، که با حضور علامندان به تشکیل این انجمن، عصر دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ در دفتر کادرها برگزار خواهد شد، با رأی اکثریت اعضای حاضر به تصویب خواهد رسید و کسانی که با مفاد اساسنامه مصوب موافق باشند، اساسنامه را به عنوان قرارداد مشارکت، امضا خواهند کرد و مسئولان هسته اولیه را برخواهند گزید.
کسانی که تمایل دارند در فرایند تشکیل این انجمن در دست تأسیس بر اساس قواعد دموکراسی، مشارکت کنند میتوانند با هر یک از اعضای فعلی هسته اولیه که نامشان در اساسنامه قید شده است، تماس بگیرند.
دفتر کادرها نیز به پرسشهای متقاضان محترم پاسخگو خواهد بود.
در ادامه، متن پیشنویس اساسنامه هسته اولیه گروه حامیان تأسیس «انجمن اصلاح نظام قانونگذاری در پرتو علم حقوق پارلمانی» تقدیم میشود:
در پنجمین نشست بنیانگذاران انجمنی با نام موقت «اصلاح نظام قانوننویسی در پرتو علم حقوق پارلمانی» که عصر روز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ در دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (قواعد دموکراسی) برگزار شد، ضمن بررسی پیشنویس «هدف» این انجمن در دست تأسیس، تعداد قابل توجهی از قواعد دموکراسی نیز معرفی و تمرین شد.
خاطر نشان میکند؛ این انجمن به ابتکار آقای جمشید ایرانی رئیس کمیسیون حقوقی خانه احزاب و دبیرکل حزب فرزندان ایران و استقبال آقایان دکتر الله مراد جهانگیری و دکتر رضا جلالی، از کارشناسان برجسته امور تقنینی در کشور، فعالیت خود را در دفتر کادرها شروع کرد و در حال حاضر خانمها لعیا جعفری و فروزان جودکی نیز از بنیانگذاران این انجمن هستند.
گزاف نیست اگر گفته شود فقط کسانی میتوانند علل غیرقابل رؤیت فشل بودن نظام قانوننویسی در کشور را فهم کنند که با قانون عام پارلمانی به مثابه یک منظومه حقوقی پیشگزیده ـ که برای ایرانیان تا حدود زیادی ناشناخته مانده است ـ آشنا باشند و در دیسیپلن «حقوق پارلمانی» به درجه پروفشنال (اجتهاد)رسیده باشند. از همین رو، هدف اولیه این انجمن، آماده سازی شرایط برای آن است که دستدرکاران نظام تقنینی، پیش از هر چیز و در جریان تأسیس این انجمن، با منطومه حقوقی قانون عام پارلمانی (قواعد دموکراسی) آشنا شوند و در آن صورت است که علل مشکلات را به صورت شهودی درک خواهند کرد.
طبق معمول، برای تأسیس یک انجمن جدید در چارچوب «تجربه یک جهش فرهنگی»، ابتدا هستهی اولیه گروه حامیان تأسیس میشود و در جریان تصویب اسناد مورد نیاز طبق قواعد دموکراسی، از افراد مناسب نیز دعوت به عمل میآید تا به هسته اولیه ملحق شوند تا تعداد اعضای هسته به حدود ۱۵ نفر برسد. در مرحله بعد، این گروه به عنوان گروه حامیان نسبت به دعوت از بنیانگذاران انجمن اقدام خواهد کرد و با مشارکت بنیانگذاران انجمن، روند تدوین و تصویب اسناد مورد نیاز، از جمله اساسنامه و دستور شرف اعضای انجمن آغاز میشود تا تمام اعضا در جریان تأسیس انجمن، با قواعد دموکراسی آشنا شوند و امکان تمرین گروهی این قراعد برای تمام آنان فراهم شود.
بعد از تدوین و تصویب اساسنامه و «دستور شرف» اعضا، طبق قواعد دموکراسی (دستورنامه رابرت)، نشست بنیانگذارانی که اساسنامه مصوب را امضا کردهاند، برگزار خواهد شد و همانان هستند که به عنوان بنیانگذاران انجمن، نخستین دوره مستولان انجمن را انتخاب میکنند و به این ترتیب، یک جامعه/انجمن سازمان یافته متولد میشود.
در پنج نشستی که تا کنون بنیانگذاران اولیه این انجمن برگزار کردهاند، تعداد قابل توجهی از قواعد دموکراسی معرفی و به صورت گروهی تمرین شده است. به همین خاطر، مشروح گزارش مذاکرات این نشستها که جنبهی آموزشی دارد ضبط میشود و فایل صوتی آنها در اینجا در دسترس علاقمندان قرار دارد. گوش کردن به این فایلهای صوتی به آموزش این قواعد کمک خواهد کرد.
نوشتهای که در ادامه تقدیم میشود، برخی از دستاوردهای آموزشی پنجمین نشست بنیانگذاران اولیه انجمن اصلاح نظام قانوننویسی در پرتو علم حقوق پارلمانی (نام موقت) را روایت میکند. برای کسانی که میخواهند با سواد دمکراسی بیشتر آشنا شوند. مرور این نوشته مفید خواهد بود:
fa
اخبار ساخت جوامع طراز نوین
انجمن اصلاح نظام قانونگذاری در پرتو علم حقوق پارلمانی
?