كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)
پذيرش > مقالات آموزشي > مقالات آموزشي

مقالات آموزشي

اين بخش كه روز جمعه اول فروردين 1393 ايجاد شد به مقالات مربوط به قانون و رويه‌ پارلماني اختصاص مي‌يابد. نام این بخش که تا تاریخ دوشنبه ۲۸ دی ماه ۱۳۹۴ «اسناد آموزشی» بود، در این روز به «مقالات آموزشی» عوض شد. اسناد آموزش در بخش دیگری جاگذاری خواهد شد.

مقاله‌هاى اين بخش


از سازمان‌هاي انقلابي تا باندهاي قدرت:‌ اصول زيربنايي قانون پارلمان (مقالات آموزشي )

3 مرداد 1392
پنج شنبه 25 ژوئيه 2013

در حاليكه (گوش شيطان كر) ترجمه فارسي معروف‌ترين و جامع‌ترين قواعد مكتوب قانون پارلمان [2] با عنوان «دستورنامه رابرت - قواعد اداره شوراها و انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌هاي انتخابي» براي چاپ آماده مي‌شود، لازم بود «اصول زيربنايي قانون پارلمان»، كه ترجمه‌اش به دليل دشواري به عقب انداخته مي‌شد، ترجمه شود و در اختيار ناشر قرار بگيرد. برگردان اين متن همراه با جمعبندي تجربه‌هاي مترجم كتاب در اين زمينه در ادامه تقديم علاقمندان مي‌شود:

تاريخ معاصر ايران، از يك منظر، تاريخ سازمان‌هاي انقلابي است كه با آرمان‌هاي بزرگ ايجاد شدند اما به سطح باند‌هاي قدرت سقوط كردند كه از بين رفتند يا كشور را از بين مي‌برند. اگر اين شانس تاريخي نصيب راقم اين سطور نمي‌شد كه در جريان ترجمه‌ي اين كتاب، كم و بيش، با قانون پارلمان آشنا شود، كه محصول تاريخ تمدن‌هاي عقل‌گراي روي زمين است، هرگز نمي‌توانست دركي قابل قبول از ماهيت قدرت در ميان مردمي كسب كند كه در طول تاريخ خود فرصت خلق قواعد ناظر بر خود را نيافتند و به ناگزير، نمايندگان آسمان در زمين تكليف آنان را تقرير مي‌كردند.

با اطمينان مي‌توان پيش‌ بيني كرد تعداد ايرانياني كه حوصله و هاضمه قرائت و درك «دستورنامه رابرت» را داشته باشند، معدود خواهد ماند. اما اين مسؤليت تاريخي نيز بر عهده‌ي همين افراد خواهد بود كه با فاصله‌گيري از رمانتيسيسم روشنفكري دهۀ چهل، اين واقعيت را درك كنند كه ملتشان در چنبره شرايط تاريخي‌اي گرفتاربوده‌اند كه آنان را از كسب مهارت ساخت روابط انساني محروم مي‌ساخته‌ است. و شكستن اين چنبره‌ي تاريخي مستلزم دهه‌ها تلاش عظيم است كه فقط در پي فرايند‌هاي جهاني‌ شدن ممكن شده است.

مي‌توان حدس زد بيشتر كساني كه «اصول زيربنايي قانون پارلمان» را، كه در ادامه ارايه شده، قرائت مي‌كنند، با آن‌ها آشنا باشند. اما مترجم كتاب بايد اعتراف كند كه درك كامل و همه جانبه‌ي اين نكته را كه چگونه اين اصول در قالب نظام پيچيده‌اي از قواعد و رويه‌هاي دقيق و كاربردي تبلور يافته‌‌اند، مديون سال‌ها تدقيق و تأمل در جمله جمله اين كتاب مي‌داند كه براي ترجمه‌اش مي‌بايست به طور كامل دركشان مي‌كرد. اكنون با اطمينان مي‌‌گويد كه بدون پايبندي خدشه‌ناپذير به اين قواعد و رويه‌ها، هر سازمان انتخابي‌اي از همان ابتدا محكوم است كه در مسير استحاله به باند قدرت جلو برود. . . و اما «اصول زيربنايي قانون پارلمان»:‌



تصوير: روي جلد كتاب جورج پتيت با عنوان «قانون پارلمان يا رساله قانون و عرف پارلمان هاي انگلستان»، كه در سال 1690 ميلادي منتشر شد

در هر زمان فقط يك موضوع! (مقالات آموزشي )

اول فروردين 1393
جمعه 21 مارس 2014
در هر زمان فقط يك موضوع! در حالی که نخستين قاعده از «قانون عرفيِ پارلمان» يا «قانون عام پارلمان» از سال 1581 ميلادي مقرر كرده است: «وقتي پيشنهادي مطرح شد بايد از طريق اخذ رأي تعيين تكليف شود، يا، قبل از آنكه پيشنهاد ديگري مطرح شود با توافق عمومي مجمع كنار گذاشته شود» (كتاب قانون پارلمان. يا رساله قانون و عرف پارلمان هاي انگلستان، (...)


قسمت سوم

قواعد ناظر بر پيشنهادهاي پارلماني (مقالات آموزشي )

93/1/1
جمعه 21 مارس 2014
قواعد ناظر بر پيشنهادهاي پارلماني هرچند پارلمان انگلستان در قرن دوازدهم ميلادي شكل گرفت اما تا قرن ها بعد فقط سالي یک‌بار تشكيل مي شد تا ميزان خراج را تعيين کند، در اين دوران، حتي سخنگوي پارلمان جرأت نداشت پيام هاي ناخوشايند مجلس را به گوش پادشاه برساند، چرا كه جانش به راستي به خطر می‌افتاد. با توجه به چنين سابقه اي است كه هنوز هم (...)


قسمت چهارم

اصول زيربنايي قانون پارلمان (مقالات آموزشي )

93/1/1
جمعه 21 مارس 2014
اصول زيربنايي قانون پارلمان يكي از پيشنهادهاي پارلماني «تعليق قواعد» است: وقتي مجمعي بخواهد در جريان نشست خود كاري انجام دهد كه بدون نقض يك يا چند قاعده از قواعد عادي خود، قادر به انجام آن كار نباشد، مي تواند پيشنهاد «تعليق قواعد» را به تصويب برساند. البته، تصويب اين پيشنهاد به دو سوم آرا نياز خواهد داشت. با اين همه، بعضي از قواعد (...)


قسمت پنجم

رییس مستبد و رییس غیر مستبد (مقالات آموزشي )

93/1/1
جمعه 21 مارس 2014
در نخستين بخش از اين بسته نوشتاري گفته شد كه نخستين قاعده قانون عرفي پارلمان كه در سال 1581 به اجرا در آمد مقرر مي كند كه در يك مجمع تصميم گيري در هر لحظه فقط يك موضوع بايد در دست بررسي باشد. قسمت دوم اين نوشته ها نشان داد كه چطور براي رعايت همين قاعده، مجموعه پيشنهادهاي پارلماني بايد بر اساس تفكر عقلي رتبه بندي شوند و قواعد دروني (...)


قسمت ششم

نصاب در قانون و نصاب در «شبه قانون» (مقالات آموزشي )

1 فروردين 1393
جمعه 21 مارس 2014
يكي از مفاهيم پارلماني كه تقريباً تمام فعالان اجتماعي با آن آشنا هستند، مفهوم نصاب است: تعداد اعضاي داراي رأي كه بايد در يك مجمع حاضر باشند تا كارها به شكل قانوني انجام شود. بسيار خوب، اما اگر نصاب حاصل نشد چه؟ راه حل ما براي اين مسئله ساده است: ساختن نصاب به اشكال غيرقانوني مختلف، يا به صورت قانوني، دعوت به فراخواني ديگر با تعداد (...)


قسمت هفتم

معرفي دستورنامه رابرت (مقالات آموزشي )

1 فروردين 1393
جمعه 21 مارس 2014
آنچه كه به عنوان «قانون پارلمان» شناخته مي شود و طي نزديك به هزار سال در پارلمان انگلستان ساخته و پرداخته شد، در واقع همان قانون اساسي انگلستان است كه چون به مرور و به صورت عرفي ساخته و پرداخته شده است، انگليسي ها آن را بلد هستند و نيازي هم به مكتوب كردن آن نيافتند. سابقه اين قانون از يك سو به سنت اقوام انگلوساكسون ها مي رسد كه جزيره (...)


قسمت هشتم

مي رود ميخ آهني در سنگ؟ (مقالات آموزشي )

اول فروردين 1393
جمعه 21 مارس 2014
از يونان باستان تا امروز نظریه‌پردازانی نظر داده اند كه مردم خاورميانه قادر نيستند طبق اصول و قواعد انتزاعي رفتار كنند. خود اهالي خاورميانه فقط بعد از آشنايي با اين قواعد است كه به مرور در خواهند يافت انگار اين نظریه‌پردازان زياد هم بي ربط سخن نمي گويند. مجمع عمومي يك انجمن را كه با حضور صد نفر از اعضا به نصاب رسيده است تصور كنيد كه (...)


اشخاص حقوقي در آشوب محض (مقالات آموزشي )

28 فروردين 1394
جمعه 17 آوريل 2015 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

«اشخاص حقوقي در آشوب محض» عنوان مقاله‌اي است كه به چهارمين هم‌انديشي سراسري متخصصان مناقصات كشور كه روز‌هاي دوشنبه و سه‌شنبه 4 و 5 اسفند ماه 1393 در سالن همايش‌هاي كتابخانه مركزي دانشگاه تهران برگزار شد، ارايه شده است. عصر روز سه‌شنبه نويسنده مقاله در سخنراني خود در اين هم‌انديشي اسناد، منابع و مراجع مقاله خود را معرفي و توضيحات تكميلي خود را ارايه كرد. متن مقاله «اشخاص حقوقي در آشوب محض» - بعد از كسب اجازه از نويسنده و دبير علمي هم‌انديشي و به نقل از وب سايت پيام كارفرمايان در ادامه تقديم مي‌شود:



پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 578021

 پيگيرى فعاليت سايت fa   پيگيرى فعاليت سايت مقالات آموزشي   ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License