با گسترش سریع استفاده از اینترنت تأسیس سازمانها و انجمنهای الکترونیکی نیز با سرعت رواج مییابند. الکتروانجمنها از دههها قبل در کشورهای توسعه یافته فعالیت خود را شروع کردهاند و در حال حاضر نرمافزارهای زیادی برای این منظور در دسترس است. به نظر میآید مهمترین خصوصیت این نرمافزارها باید این باشد که امکان شنیدهشدن همزمان تمام اعضای یک مجمع تصمیمگیری را باید برای کاربران فراهم آورند. در این صورت، مهمترین و مبرمترین قواعد پیشگزیدهی مجامع تصمیمگیری را که اساساَ برای تضمین حق و حقوق پارلمانی اکثریت، اقلیت، افراد، غائبان و تمام اینها با هم و به شکل متوازن تدوین شدهاند، فراهم میآورند. دفتر کادرها، با راهاندازی این بخش، ویژه انتشار مطالبی در خصوص التگروانجمنها میکوشد دانش فنی تأسیس و اداره انجمنها و مجامعالتکرونیکی را در اختیار علاقمندان قرار دهد.
در حالیکه تلگرام با استقبال میلیونی ایرانیان مواجه شده است و دفتر کادرها وعده داده است تا خلاصهای از مبرمترین و پرمصرفترین قواعد دستورنامه رابرت را، برای الگتروگروههایی که در تلگرام تشکیل شدهاند، به مرور تدوین کند و از طریق همین وبسایت در اختیار علاقمندان بگذارد، به دلایلی که در ادامه توضیح داده خواهد شد، توصیه میشود، آن دسته از الکتروگروههای تلگرامی که میخواهند به مثابه یک انجمن و یک شخصت حقوقی به فعالیت خود ادامه دهند، با تدارک تدریجی مقدماتی که در ادامه شرح داده میشود، از تلگرام به اسکایپ یا ابزارکهای مشابه دیگر، که کار کردن با آنها هم تقریباً به همین سادگی است، منتقل شوند.
خاطر نشان میشود دفتر کادرها آمادگی خود را برای پاسخ به سؤالهای پارلمانی اعضای این الکتروگروهها اعلام میکند. سؤالهای خود را از طریق تلفن، ایمیل و تلگرام با دفتر کادرها در میان بگذارید. و اگر با زبان انگلیسی آشنا هستید، مستقیماً به وب سایت رسمی دستورنامه رابرت در اینجا مراجعه فرمایید.
در تلگرام هم میتوان گروههایی با اندازهها، کارکردها و هدفهای مختلف تشکیل داد: از سرقت دستهجمعی اموال فکری دیگران تا کارزارهای سراسری، له یا علیهِ - به اصطلاح - منافع ملی! در هیچ یک از این گروهها به «دستورنامه رابرت» - به مثابه دستور شرف تعیین سرنوشت گروهی - نیازی نیست. هر گروهی قواعد من درآوردی خودش را میسازد و طبق آن عمل میکند. اما اگر اعضای یک گروه بخواهند یک جامعه [2] یا یک انجمن - بر اساس قواعد مبتنی بر حق مساوی اعضا و نه بر اساس قدرت متفاوت آنان - تشکیل دهند، فقط در این صورت است که باید طابقالنعل بالنعل، طبق قانون پیشگزیدهی دموکراسی رفتار کنند که دستورنامه رابرت، جامعترین، کاملترین، عمومیترین و روزآمدترین روایت مکتوب آن را در اختیار علاقمندان قرار میدهد. این قواعد، هرچند از قواعد دستور زبان دشوارتر و پیچیدهتر هستند، اما اگر -مثل زبان - از کودکی آنها را فرامیگرفتیم، حتی وجودشان را هم حس نمیکردیم.
بر اساس ده سال تجربهی محلیسازی دستورنامه رابرت، با اطمینان میتوان گفت که در جوامع آشوبی/استبدادی، که تمام آحاد جامعه بر اساس تشخیص شخصی از «مصلحت» تصمیم میگیرند و عمل میکنند، مبرمترین پیش نیاز درک، قبول و رعایت دستورنامه رابرت این است که اعضای یک جامعه، الف) بدانند شرافت چیست، ب) بخواهند شرافتمندانه رفتار کنند، پ) بتوانند دستور شرف خود را به عنوان یک جامعه و انجمن، تدوین و تصویب کنند، و از اینها مهمتر، ت) در همه حال، به دستور شرف خود واقعاَ پایبند بمانند. چرا؟ چرا بدون این پیششرطها حکومت قانون در جامعهی آشوب/استبداد ممتنع باقی خواهد ماند؟
فصل اول دستورنامه اختصاصی رابرت برای انجمنهای تلگرامی (تلگرو انجمن) - در ادامه - به همین مسائل می پردازد. اگر از این زاویه دستورنامه رابرت دیده نشود، بهتر که هرگز دیده نشود!
برنامه تلگرام به دلیل خصوصیاتی که دارد با استقبال گسترده ایرانیان مواجه شده است. گفته میشود در حال حاضر بیش از بیست میلیون نفر از هموطنان ما از برنامه تلگرام استفاده میکنند. پیشبینی میشود این رقم باز هم افزایش یابد. نیازی به تحلیل این پدیدهی مبارک نیست تا مشخص شود که، از یک سو، برای چنین استقبالی چه پیشنیازهایی لازم بوده که طی سالهای اخیر در ایران فراهم آمده است، و از سوی دیگر، این استقبال میلیونی در ارتقای جهشی کیفیت فرهنگی در جامعه چه اثرات حیرتانگیزی برجا خواهد گذاشت.
با این همه، مرور انواع فعالیتهای گروههای مختلف در برنامه تلگرام نشان میدهد که هموطنان ما باید به تفاوت کارکرد گروههایی که برای تحقق هدفهای مختلف در برنامه تلگرام ایجاد میکنند، از نظر حقوقی، توجه کنند و به خاطر داشته باشند که اگر قرار است گروه الکترونیکی آنان در تلگرام، به مثابه یک شخصیت حقوقی، در مورد مسائل مختلف به یک تصمیم واحد برسد، در آن صورت لازم است اعضای این نوع از گروهها با مبرمترین و پرمصرفترین قواعد قانون عرفی پارلمان آشنا باشند. به همین دلیل و در پاسخ به این نیاز کاربران تلگرام است که دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) در نظر دارد مجموعهای از پرمصرفترین و مبرمترین قواعد دستورنامه رابرت را - به زبان ساده - با عنوان موقت «خلاصه دستورنامه رابرت برای مجامع تصمیمگیری در تلگرام» تدوین کرده و از طریق این وب سایت و کانال کادرها به کاربران عزیز تلگرام معرفی کند.
از تمام علاقمندان به فعالیتهای گروهی دموکراتیک انتظار میرود به نحوی که مناسب میدانند این قواعد را در اختیار سایر هموطنان عزیز تلگرامی قرار دهند.
خاطر نشان میکند، این قواعد، به تدریج در ادامهی همین صفحه تشریح خواهد شد، و گروههای تلگرامی میتوانند لینک همین صفحه را به اعضای خود معرفی کنند تا به این صفحه بیایند و به مرور با این قواعد آشنا شوند.
اگر کسانی نیاز دارند این قواعد را به صورت خلاصه و سریع مرور کنند، میتوانند به خلاصه کتاب دستورنامه رابرت که برای همین منظور تألیف شده است، در اینجا مراجعه کنند. اگر فکر میکنند میتوانند این قواعد را به صورت کامل و جامع مطالعه کنند، به ترجمه فارسی اصل کتاب در اینجا سر بزنند. و اگر به این نتیجه رسیدند که لازم است برای کسب مهارت در اداره مجامع تصمیمِگیری - به ویژه وقتی تعداد اعضای آن از حدود ده نفر بیشتر باشد - در کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت شرکت کنند، با دفتر کادرها تماس بگیرند و یا مکاتبه کنند. دفتر کادرها تجربه حدود ده سال محلیسازی این قواعد را در اختیار علاقمندان قرار میدهد. این قواعد ساده هستند، اما تجربه نشان میدهد، به خاطر سپردن آنها و اداره کردن یک جلسه بر اساس مجموعهی آنها به تمرین و زمان نیاز خواهد داشت.
fa
خلاصه دستورنامه رابرت برای الکتروانجمنها
?