علاوه بر مجامع انواع سازمانها، کنوانسیونها (یا مجامع نمایندگان)، بوردها و مجالس قانونی گذاری، نشستهای تودهای نیز یکی دیگر از انواع گردهماییهاست که طبق قانون عرفی پارلمانی برگزار میشوند. قواعد عمومی ناظر بر انواع مجامع تصمیمگیری مشترک است اما نشستهای تودهای ویژگیهایی دارد که در بخش ۵۳ دستورنامه رابرت تشریح شده است. ترجمه این بخش از کتاب - با ذکر چند نکته - در ادامه تقدیم شده است.
یک. این ترجمه از ویرایش دهم کتاب دستورنامه است که در سال ۲۰۰۰ منتشر شده است. ویرایش یازدهم کتاب - همراه با اجتهاد در مسائل مستحدثه - در سال ۲۰۱۱ منتشر شده است و ترجمهی این ویرایش است که به صورت کتاب کاغذی در اختیار فارس زباان قرار خواهد گرفت.
دو. شمارهی صفحاتی که در این متن آمده است مربوط به صفحات انگلیسی کتاب کاغذی است در نتیجه فعلاَ برای کاربران وب سایت کاربردی ندارد. اما سعی خواهد شد به مرور این ارجاعات به صورت الکترونیکی به متن جاگذاری شده در وب سایت لینک شود.
سه. شمارههایی که به صورت سیاه و در پرانتز آمده است شماره بخشها را نشان میدهد. این شمارهها نیز به مرور به بخش مربوطه لینک خواهد شد.
چهار. بخش ۵۴ در مورد سازماندهی به یک نشست دائمی، و بخش ۵۵ مربوط به ادغام، اتحاد و انحلال انجمنها نیز به صورت جداگانه متشر شده است. برای دسترسی به آنها لینکهای آنها را تقه بزنید.
بخش ۵۵ کتاب دستورنامه رابرت قواعد و رویههای ناظر بر ادغام، وحدت و انحلال انجمنها را تشریح کرده است. این بخش بسیار کوتاه است اما نکات جالبی در آن مطرح شده است. با هم این بخش را میخوانیم:
بخش ۵۴ از کتاب دستورنامه رابرت - که ترجمه آن در ادامه تقدیم میشود - قواعد و رویههای ناظر بر سازماندهی به یک انجمن دائمی را تشریح کرده است. اما مطالعهی این بخش مستلزم آن است که قبلاَ بخش ۵۳ را مطالعه کرده باشید. به این دلیل که نشستهای اولیهای که برای تأسیس یک انجمن دائمی تشکیل میدهید در واقع یک نشست تودهای محسوب میشود که باید قواعد ناظر بر آنها را بدانید.
گفتن ندارد که این بخش از کتاب، قواعد حقوقی ناظر بر تأسیس یک سازمان دائمی را تشریح کرده است. اما با دانستن این قواعد نمیشود یک انجمن تأسیس کرد همانطور که اگر آشپزی بلد باشید به این معنا نیست که میتوانید یک رستوران بزنید. ایجاد انجمن به مهارتهای بسیار زیادی نیاز دارد. برای کسب آنها میتوانید در کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت در دفتر کادرها شرکت کنند.
خاطر نشان میکند ترجمه زیر از ویرایش دهم کتاب دستورنامه رابرت صورت گرفته است و ترجمه ویرایش یازدهم آن به زودی به صورت کتاب در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت.
چند دهه طول کشید تا دریابیم مخالفت با هدف اعلام شدهی یک نشست تودهای عین هرچ و مرج است و نه عین دموکراسی. طبق قانون عرفی پارلمان، رئیس جلسه وظیقه دارد هر فردی را که در یک نشست تودهای علیه هدف اعلام شدهی آن نشست صحبت کند، و به اخطارهای رئیس هم توجهی نشان ندهد، از جلسه اخراچ کند و اگر بیرون نرفت برای بیرون کردنش از نیروی انتظامی کمک بخواهد.
طبق قانون عرفی پارلمان اعضای یک نشست تودهای به نامزدهایی رأی میدهند که از سوی میزبان معرفی میشوند. در حالیکه در نشستهای تودهای ما مسنترین فرد به عنوان رئیس جلسه انتخاب میشود که ممکن است با برنامههای گروه برگزار کننده نشست هیچ آشنایی نداشته باشد در نتیجه تمام برنامههای میزبان را به هم بریزد.
بخش مربوط به «نشستهای تودهای» که ترجمهی آن در ادامه تقدیم میشود پر از چنین نکاتی است که آشنایی و رعایت آنها به ارتقای فرهنگ اجتماعی ما مدد خواهد رساند. ترجمه این بخش از ویرایش دهم کتاب دستورنامه رابرت در ادامه تقدیم شده است. خاطر نشان میکند به زودی ویرایش یازدهم این کتاب که مسائل مستحدثه و جدید نیز در آن گنجانده شده است به صورت کتاب تقدیم علاقمندان خواهد شد. متن کامل پیدیافی فصل هفدهم کتاب نیز اینجا در دسترس است.
fa دستورنامه رابرت - ويرايش دهم فصل هفدهم: نشستهاي تودهاي، سازماندهی به یک انجمن (...) ?