خلافهايي كه در يك نشست رخ ميدهد
خلافهاي بيرون از نشست؛ محاكمهها
جبرانهاي سوء رفتار يا قصور در انجام وظيفه
آخرین قسمت کتاب دستورنامه رابرت یکی از درخشانترین بخشهای کتاب است. در این قسمت از کتاب منصفانهترین و معقولترین روشهای رسیدگی به شکایتها و گلههای اعضای یک گروه از یکدیگر تشریح شده است. این رویهها به ویژه در شرایطی که جامعهی ایرانی در حال گذار سریع از مناسبات چوپانی و دهاتی به مناسبات پسْمدرن است، و به همین خاطر با ناهنجاریهای فراوانی مواجه شده است، به اعضای تمام گروهها، سازمانها، و انجمنها کمک میکند که اختلافات طبیعی بین خود را که گاهی به دلخوری و شکایت منجر میشود به انسانیترین و دوستانهترین روش حل و فصل کنند.
در این قسمت از کتاب، روشهای بررسی تخلفات یک عضو، در درون و در بیرون یک سازمان در دو بخش جداگانه تشریح شده است. اما در هر حال، مجمع انجمن، به عنوان رکن اصلی تصمیمگیری، هم به عنوان هیأت ژوری و هم به عنوان قاضی ایفای نقش میکند. اما در عین حال، تمام این فرانیدها به گونهای مدیریت میشود که حقوق و حرمت هیچ یک از اعضای انجمن مخدوش نخواهد شد.
البته، فرض بر این است که اعضای یک انجمن باید شرافتندانه رفتار کنند. در غیر این صورت، شما به جای یک «جامعه» و یک «انجمن»، با یک باند قدرت مواجه خواهید بود. و جامعه کل هم در واقع جنگلی است که تمام مناسبات آن، نه بر اساس «حقِ»، که بر اساس «قدرت» استوار شده است. اما «شرف» چیست و «شرافتمد» کیست؟ کتاب دستورنامه رابرت در این مورد ساکت است، اما در کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت، بعد از آشنایی اولیه کارورزان با قواعد پیشگزیده اداره مجامع تصمیمگیری، تدوین «دستور شرف» اعضا انجمن در دست ساخت آغاز میشود و کارورزان پس از رسیدن به تعریف مشترک در مورد «شرف: به مثابه رفتار مبتنی بر فضائل اخلاقی»، استانداردهای شرف خود را تدوین و تصویب میکنند. تأکید میشود که این «دستور شرف» با «کد اتیکز» پروفشنها متفاوت است و نباید این دو مفهوم را با هم خلط کرد.
با این مقدمات، پیش نویس ترجمه قسمت ۶۱ کتاب دستورنامه رابرت - ویرایش دهم - در ادامه تقدیم میشود. گفتنی است که این قسمت در ویرایش یازدهم کتاب به طور کامل بازنویسی شده است و متن کاغذی ویرایش یازدهم نیز به زودی تقدیم علاقمندان خواهد شد:
fa دستورنامه رابرت - ويرايش دهم فصل بیستم: رویههای انضباطی ?