ويرايش دهم كتاب رابرتز رولز آو اوردر [2] (دستورنامه رابرت) كه در سال ۲۰۰۰ و در ۸۰۰ صفحه در ايالات متحد آمريكا منتشر شده است، تمام قواعد و رويههاي پيشگزيدهي ادارهي انواع مجامع تصميمگيري و سازمانها و انحمنهاي دموكراتيك را به صورت جامع و كامل تشريح كرده است. ريشهي اين قواعد، به دولتشهرهاي يونان باستان ميرسد. سنتهاي دموكراسي يونان به روم منتقل شد و برخي از آنها در دوران چهار صد سالهي حكومت امپراتوري رم بر بريتانيا، با سنتهاي قبيلهاي آنگلوساكسونها در آميخت. اما بخش اصلي قانون عرفي پارلماني طي حدود هشتصد سال در پارلمانهاي انگلستان ساخته و پرداخته شد و از آنجا به مهاجر نشينهاي قارهي جديد انتقال يافت.
به دليل حضور مهاجر نشينان غيرانگليسي تبار در ايالات متحد آمريكا و شكلگيري سنتهاي متفاوت پارلماني در ايالات مختلف آن كشور، مكتوب كردن و نشر اين قواعد در آمريكا ضرورت پيدا كرد. توماس جفرسو نخستين رئيس مجلس سنا و معاون رئيس جمهور ايالات متحد آمريكا نخستين نگارش اين قواعد را با عنوان راهنمای پراکتیس پارلمانی برای استفاده در سنای ایالات متحده براي استفاده در مجلس سناي آمريكا مكتوب كرد. بعدها، هنري مارتين رابرت براي نخستين بار روايتي از اين قواعد را براي استفاده در انواع جامعه/انجمنها و مجامع تصميمگيري گردآوري و در سال ۱۸۷۶ منتشر ساخت. اين كتاب به همت همسر، عروس، پسر و نوهي هنري مارتين رابرت به صورت مرتب مورد بازنگري قرار گرفته و ویرایشهای جدید آن منتشر شده است و به همین خاطر، از سوي بيش از هشتاد درصدانجمنها و سازمانهاي دموكراتيك در كشورهاي توسعهيافته، به عنوان «مرجع پارلماني» مورد استناد قرار ميگيرد و طبق قواعد آن اداره ميشوند. براي مطالعه بيشتر در اين زمينهها به پيشگفتار اين كتاب دراينجا مراجعه فرماييد.
ويرايش دهم اين كتاب كه زير نظر هنري مارتين رابرت سوم و با همكاري گروهي از وكلاي پارلماني، تهیه و منتشر شده است، سالها پيش (۱۳۸۵) به فارسي ترجمه شد و از طريق وبسايتهاي مختلف در اختيار علاقمندان قرار گرفت. قرار است متن کاغذی آن نیز به همت نشر اختران در آیندهی نزدیک منتشر شود.
گفتنی است که ویرایشهای یازدهم و دوازدهم این کتاب نیز منتشر شده است که با ویرایش دهم آن تفاوتهای بسیار جزئی دارد.
علاقمندان به متن کامل این کتاب میتوانند با دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) در تهران، با شماره تلفن۸۸۹۱۱۰۱۷ - ۰۲۱ تماس بگیرند. برگزاری انواع کارگاههای آموزشی نحوهی اداره مجامع و جلسات تصمیمگیری بر اساس قواعد منطقی و عادلانهای که در این کتاب تشریح شده است، و نیز، ارایه مشاوره در خصوص تدوین انواع اساسنامهها و آئیننامههای جامعه/انجمن/سازمانها نیز بخشی از خدماتی است که دفتر کادرها ارایه میدهد.
لازم به یادآوری است که از سوی مؤسسه رابرتز رولز آو اوردر، خلاصهی ویرایش دهم کتاب دستورنامه، به صورت رسمی تهیه و منتشر شده است. ترجمه فارسی این کتاب خلاصه نیز اینجا دردسترس علاقمدان است.
فهرست مطالب ترجمه غيرنهايي ويرايش دهم دستورنامه رابرت در ادامه تقديم ميشود:
انتخابات روز ۱۵ تیر ماه ۱۴۰۳، در واقع، سه گزینه داشت: رأی به پزشکیان، رأی به جلیلی و رأی به هیچ کدام از آنان. اما گزینه سوم را، آگاهانه یا ناآگاهانه، از نظر حقوقی، چنان بیاثر کردهاند که بسیاری از شهروندانی که هیچ یک از این دو گزنیه را برای آینده کشور مطلوب نمیدانستند، مجبور میشدند، در یک اقدام غیراخلاقی اما ناخواسته، از بین بد و بدتر، گزینه «بد» را «انتخاب» کنند! مسؤل این رفتار غیراخلاقی و بسیاری از رفتارهای سیاسی غیراخلاقی دیگری که بازیگران سیاسی، دانسته یا نادانسته، مرتکب میشوند، ناشی از ساختارغیرعقلی رژیمی است که ـ به قول حافظ ـ «پیران جاهل، شیخان گمراه»، با افسون کردن ملت، برآنان تحمیل کردهاند.
در نخستین درس از سلسله «درسهای یک انتخابات زودهنگام» این موضوع بررسی میشود.
بیست و هشتمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»، ویژه خرداد ماه ۱۴۰۳، با پیشگفتاری با عنوان «راهنقشه تأسیس نظام سیاسی اخلاقی» منتشر شد.
خاطر نشان میکند «خاطرات زیرخاکی» به عنوان «کتاب ماه» دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) منتشر میشود تا تجربههای برگزاری انواع کاگاههای آموزش، تمرین و ترویج قانون عام حاکمیت مردم را ـ به نحوی که در کتاب دستورنامه رابرت تشریح شده است ـ تحلیل و برای انتقال به علاقمندان روایت کند.
در طول خرداد ماه ۱۴۰۳، طبق معمول، گروههای مختلفی به صورتهای مختلف و در چارچوب «تجربه یک جهش فرهنگی» به فعالیتهای خود برای فراگیری و تمرین و ترویج این قواعد ادامه داند و گروههای جدیدی نیز روند فعالیت خود را آغاز کردند و تجربه این گروهها، به صورت مشروح در بیست و هشتمین دفتر خاطرات زیرخاکی تحلیل و روایت شده است.
بدیهی است که طی هر ماه، گفتمان «جهش فرهنگی» به مثابه دستاورد نظری تحربههای عملی دفتر کادرها که به صورت مستمر و بیوقفه در حال «تحقیق و توسعه» است، به نحو قابل توجهی بسط و عمق مییابد و هر روز از روز قبل عنیتر میشود.
طبق معمول، پیشگفتار این شماره دفتر «خاطرات زیرخاکی»، مهمترین دستاورد «جهش فرهنگی» طی خرداد ماه ۱۴۰۳ را مورد بررسی قرار داده است.
دستاوردهای تئوریک «جهش فرهنگی» طی خرداد ماه ۱۴۰۳متأثر از شرایطی است که بعد از سقوط بالگرد حامل رئیس جمهوری و برگزاری انتخابات زودهنگام چهاردهمین دوره ریاست جمهوری کسب شده است.
در جریان تأمل به این تجربه ملی، تلاش شد تا نقش تضادها و مغایرتهای موجود در قانون اساسی مستقر در بروز انواع رفتارهای غیراخلاقی فعالان سیاسی بررسی شود. در آن صورت به راحتی میتوان دریافت که چطور اصلاح و بازسایزی قانون اساسی بر اساس قانون کلی و عام حاکمیت مردم (قانون عام پارلمانی) میتواند به این دسته از رفتارهای غیراخلاقی و فساد ساختاری و ناکارآمدی دستگاههای حاکمیتی خاتمه دهد.
در چارچوب همین تحلیل است که میتوان «راهنقشه تأسیس نظام سیاسی اخلاقی» در پرتو علم حقوق حاکمیت مردم (حقوق پارلمانی) را تدوین کرد و به اجرا درآورد.
خاطر نشان می کند: متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
علاقهمندانی که تمایل دارند کتابهای کادرها را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (دفتر کادرها) تماس بگیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
فهرست مطالب کتاب «راهنقشه تأسیس نظام سیاسی اخلاقی» در ادامه تقدیم میشود:
«دموکراسی حقیقی؛ طلعیه کمونیزم» عنوان دومین کتاب از سهگانهی آلکساندروس کریسیس است که با عنوان فرعی «مارکس دموکراسی» به زبان انگلیسی منتشر شده است و دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) ترجمه آن را در دست دارد. عنوان فرعی کتاب نخست این سهگانه «مارکس شورشی» و عنوان سومین کتاب آن «مارکس کمونیزم» است.
خاطر نشان میکند دفتر کادرها در نظر دارد از این منظر محتوای این سه کتاب را مورد نقادی قرار دهد که اگر «دموکراسی حقیقی»، به معنای «جوامع مردم خودقانونگذار» باشد، در آن صورت چرا نباید آن را به عنوان «طلیعه کمونیزم» معرفی کرد و چرا چنین اقدامی جز پارادوکس در عمل و در اندیشه نمیتواند باشد.
بدیهی است دفتر کادرها، خواهد کوشید با استناد به علم حقوق پارلمانی، یا در واقع با استناد به علم «ولایت مطلق مردم» (Sovereignty) این تئوری را تبیین کند. آیا موفق خواهد شد؟
گفتنی است این نوشتهها به عنوان اقلام آموزشی برای بحث در «گامراه سیاست»، یکی از گامراههای دوازدهگانه «مدرسه حقوق پارلمانی» تدارک دیده میشوند. برای این گامراه، تا کنون کتاب «موکراسی آتنی» نیز به فارسی ترجمه شده است که به زودی منتشر خواهد شد.
هدف از تأسیس «مدرسه حقوق پارلمانی» دعوت از فعالان اجتماعی جوان و دانشآموخته از رشتههای مربوطه است که با علم و عمل (پروفشن) حاکمیت مردم آشنا شده و مهارت ساخت جوامع مردمخودقانونگذار را کسب کنند و در ساختن چنین جوامعی پیشقدم شوند.
از آنجا که در پیشگفتار بیست و هفتمین دفتر خاطرات زیرخاکی، ویژه اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ به مفهوم «جوامع مردم خودقانونگذار» به مثابه «دموکراسی حقیقی» اشاره شده است، لازم بود ترجمه فارسی بخش ششم کتاب «دموکراسی حقیقی؛ طلیه کمونیزم»، با عنوان «جمعبندیهای تئوریک و چشماندازهای سیاسی» در اختیار علاقمندان قرار بگیرد.
لازم به یادآوری است که این ترجمه نهایی نیست و قبل از انتشار نهایی کتاب، بازنگری خواهد شد. متن ترجمه فصل ششم کتاب «دموکراسی حقیقی؛ طلیعه کمونیسم» در ادامه تقدیم میشود:
عنوان پیشگفتار بیست و هفتمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»، ویژه اردیبهشت ۱۴۰۳ که از امروز (اول خرداد ۱۴۰۳) در ۳۰۰ صفحه در اختیار کادرها و فعالان اجتماعی پروفشنال قرار دارد، به یکی از روندهای جاری در «تجربه یک جهش فرهنگی» اختصاص داده شده است که در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ وارد مرحله جدیدی شد: «تدارک تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا».
ایده تأسیس انجمنهای شهر و روستا، به عنوان جامعه سیاسی شهروندانی که قادر باشند قوانین ناظر بر خود را تدوین و روزآمد کنند و به رعایت آنها وفادار باقی بمانند، یک ایده قدیمی در «تجربه یک جهش فرهنگی» است و تاریخچه آن در این دفتر خاطرات زیرخاکی ردیابی شده است. اما، بعد از سالها تلاش برای آمادهسازی شرایط لازم، در اردیبهشت ماه گذشته بود که هسته اولیه گروه حامیان تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا تشکیل شد و امید میرود که بتواند در میدان عمل، تجربههای ارزشمندی کسب کند و تمام آنها را در عرصه نظری، به علم عملی بدل کند و در اختیار سایر کادرهای «جهش فرهنگی» قرار دهد.
در پیشگفتار بیست و هفتمین دفتر خاطرات زیرخاکی تلاش شده است یک چهارچوب نظری برای تحلیل تجربه پیشرو فراهم آورد.
همانطور که گفته شد، «جهش فرهنگی» در طول اردیبهشت ماه گذشته و در جریان تمرین ساخت جوامع مردم خودقانونگذار تجربههای تازه زیادی کسب کرد که تمام آنها با دقت و به تفصیل در این دفتر خاطرات روایت و تحلیل شده است. فهرست مطالب این کتاب در ادامه همین نوشته تقدیم شده است.
خاطر نشان می کند: متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
علاقهمندانی که تمایل دارند کتابهای کادرها را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (دفتر کادرها) تماس بگیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
فهرست مطالب بیست و هفتمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»:
آنچه به عنوان «فساد ساختاری» معرفی میشود که سراپای جامعه را فراگرفته است، از جمله محصول فروپاشی جوامع سنتی در پی سرریز شدن چیزی به نام «مدرن» به درون فرهنگ ایرانی است. این یک ماجرای جهانی است و درباره آن زیاد حرف زده میشود.
در حالی که بنا به قول معروف، «جوامع سنتی مجبور بودند ساختارهای خود را ثابت نگاه دارند، جامعه مدرن مجبور است ساختارهای خود را به صورت انقلابی و پیاندرپی متحول سازد».
«جامعه طراز نوین» که ارتقای مهارت ساخت آنها در میان فعالان سیاسی و اجتماعی پروفشنال، هدف اصلی «دفتر کارگارههای آموزش دستورنامه ربرت» (کادرها) و «جهش فرهنگی» است، جوامعی هستند که بر اساس قواعدی بنیانگذاشته میشوند که امکان تحول مستمر اما قاعدهمند مناسبات حاکم بر جامعه را ممکن میسازند.
همین جامعه/انجمن/سازمانهای طراز نوین هستند که باید مسؤلیت خلق اخلاق آلترناتیو را نیز بر عهده بگیرند. اما منظور از «اخلاق آلترناتیو» چه نوع اخلاقی است و انجمنهای طراز نوین چطور میتوانند نقش خود را در این زمینه ایفا کنند؟ مطالب کتابچه «انجمنها و مسؤلیت خلق اخلاق آلترناتیو» به همین موضوع پرداخته است. این کتابچه، نخستین جلد از مجموعه کتابهایی است که زیر عنوان «اسناد زیرخاکی» در مجموعه کتابهای «تجربه یک جهش فرهنگی» به مرور منتشر خواهد شد. مطالب این مجموعه کتابها، در طول دو دهه گذشته نوشته شده و در نشریات تخصصی منتشر شدهاند و تمام آنها، در انکشاف مداوم گفتمان «جهش فرهنگی» نقش داشتهاند.
فهرست مطالب این کتابچه «انجمنها و مسؤلیت خلق آلترناتیو» در ادامه تقدیم شده است.
خاطر نشان می کند: متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
علاقهمندانی که تمایل دارند کتابهای کادرها را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (دفتر کادرها) تماس بگیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
فهرست مطالب کتاب «انجمنها و مسؤلیت خلق اخلاق آلترتاتیو»:
بیست و ششمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»، ویژه فرودرین ۱۴۰۳، در ۳۰۰ صفحه، و با عنوان «کنفدراسیون انجمنهای محلی توسعه پایدار ایران»، برای کارورزان دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) و فعالان اجتماعی پروفشنال، منتشر شد.
با توجه به این که عنوان پیشگفتار بیست و چهارمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»، ویژه بهمن ۱۴۰۲، «تدارک تأسیس انجمنهای طراز نوین شهر و روستا» بود، در پیشگفتار این دفتر «خاطرات زیرخاکی»، تمایزات و ارتباطات این دو طرح مورد بررسی قرار گرفته است.
در این پیشگفتار، همچنین، تمام روندهای جاری در «جهش فرهنگی» و دستاوردهای نظری و عملی فعالیتهای تجربی آنها، طی فروردین ماه گذشته، به اجمال معرفی و تحلیل شده است.
خاطر نشان میکند، کتاب «تاریخچه سه قطعنامه» در باره طرح ملی «بازآفرینی پروفشنها از شبهپروفشنهای دولتی» به عنوان چهارمین مقاله از سری «مقالات آموزشی» از مجموعه کتابهای «تجربه یک جهش فرهنگی» طی روزهای آینده منتشر خواهد شد.
همچنین، نخستین جلد از مجموعه کتابهای «اسناد زیرخاکی»، یکی دیگر از زیرمجموعههای کتابهای «تجربه یک جهش فرهنگی»، با عنوان «انجمنها و مسؤلیت خلق اخلاق آلترناتیو» نیز طی جند روز آینده در اختیار کادرها قرار خواهد گرفت.
متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
علاقهمندانی که تمایل دارند کتابهای کادرها را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (داود حسین، دفتر کادرها) تماس بگیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
منظور از «جریان اصلی»، تجربههای آن گروه از فعالان اجتماعی پروفشنال است که از اوایل دهه ۷۰ و در جریان روابط کاری مختلف، مترجم کتاب دستورنامه رابرت را شناخته بودند و به اعتبار همین شناخت، به دعوت وی لبیک گفتند و در «کارگاه هماندیشی عرف پارلمانی» مشارکت کردند تا ضمن آشنایی با این قواعد، روشهای مناسب آموزش، تمرین و ترویج این قواعد در فرهنگ ایرانیان را نیز در جریان عمل مورد بررسی قرار بدهند.
فعالیتهای این گروه، با برگزاری نخستین نشست «کارگاه هماندیشی عرف پارلمانی» در ساعت ۷ بامداد روز یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۱ در دفتر هیأت مدیره انجمن شرکتهای ساختمانی، و با میزبانی آقای مهندس محمد عطاردیان آغاز شد و بعد از برگزاری ۱۰۰ نشست در دو مرحله، اعضای این گروه دنبال فرصت مناسب هستند تا نخستین نشست اجلاس مجمع مؤسس «انجمن اصلی» را، بر اساس تجربههایی که در طول این سالها کسب کردۀاند، و با هدفهای اعلام شده زیر برگزار کنند:
یک. آموزش، تمرین و ترویج قانون عام پارلمانی و علم حقوق پارلمان ـآنطور که در دستورنامه رابرت تبیین و تشریح شده است - در جریان تأسیس و مدیریت انجمن اصلی
دو. شناسایی مشکلات ساختاری سازمانهای موجود در پرتو علم حقوق پارلمانی
سه. کسب مهارتهای لازم برای اصلاح مشکلات مربوطه در سازمانها و تلاش برای بهبود وضعیت موجود بر اساس مهارتهای کسب شده.
روزشمار فعالیت این گروه از فعالان اجتماعی پروفشنال طی برگزاری ۱۰۰ نشستی که طبق همین قواعد اداره میشد، در کتابی با عنوان «جریان اصلی» در مجموعه کتابهای «تجربه یک جهش فرهنگی» منتشر شده است.
پیشگفتار این کتاب، که در ادامه تقدیم شده است، ضمن تشریح اجمالی فعالیتهای این گروه، برنامه بلندمدت دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) برای انتشار کتابهای متعدد در چارچوب «تجربه یک جهش فرهنگی» را تشریح کرده است. خواندان این پیشگفتار کوتاه به تمام فعالان اجتماعی پروفشنال، و به ویژه، به کادرها توصیه میشود.
علاقهمندانی که تمایل دارند این کتاب را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (داود حسین، دفتر کادرها) تماس بگیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
گفتنی است متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
پیشگفتار این کتاب، که «تجربه یک جهش فرهنگی» را تشریح کرده است، در ادامه تقدیم شده است:
درحالیکه متن الکترونیکی ترجمه نخستین ویرایش «خلاصه دستورنامه رابرت» بیش از ده سال پیش در وبسایت «کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت» ـ همین وبسایت ـ منتشر شد، و متن پیدیافی آن از سالها قبل در اختیار کارورزان کاگاههای آموزش دستورنامه رابرت قرار میگرفت، این کتاب از این پس به عنوان نخستین کتاب از زیرمجموعهی «کتاب کادرها» در مجموعه کتابهای «تجربه یک جهش فرهنگی» در اختیار علاقمندان قرار میگیرد.
پیشگفتار این کتاب، که در ادامه تقدیم میشود، به اجمال در مورد «کادرها» و نقش آنان در «جهش فرهنگی» توضیحاتی ارایه داده است. در این پیشگفتار، همچنین، معنای «انقلاب در استراتژی؛ اصلاح در تاکتیک»، در چارچوب تحلیل حقوقی از مشکلات ساختاری در پرتو علم حقوق پارلمانی، تشریح و تبیین شده است. «خلاصه دستورنامه رابرت» شروع خوبی است برای آشنایی عمیقتر با علم حقوق پارلمانی و کسب مهارتهای لازم برای ساختن سازمانهای فسادناپذیر بر اساس قانون عام پارلمانی، به روایت «دستورنامه رابرت».
علاقمندانی که تمایل دارند این کتاب را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (داود حسین، دفتر کادرها) تماس بکیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
گفتنی است متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
در ادامه، پیشگفتار مترجم کتاب تقدیم شده است:
«شرف» چیست؟ «شرافتمند» کیست؟ و، مهمتر، در یک جامعه مفروض، چه سازوکارهایی «شرف» را تعریف و مصادیق آن را تعیین میکند؟ و چرا در بعضی جوامع «اشراف» بر صدر مینشینند، اما در جوامع دیگر، اراذل و اوباش؟
کتابچه «بیزیتس اتیکز؛ از دیسیپلین آکادمیک تا نهاد اجتماعی» که به عنوان سومین مقاله آموزشی در مجموعهی «تجربه یک جهش فرهنگی» در اختیار فعالان اجتماعی پروفشنال قرار گرفته است، به همین موضوعات پرداخته است.
بنا به تعریف، «شرف» اعتباری است که یک جامعه به عضوی اعطا میکند که، طبق قضاوت جامعه، بر اساس «فضائل اخلاقی» رفتار کرده باشد.
«فضائل اخلاقی» در هر جامعه، آن دسته از ارزشهای اخلاقی هستند که به اعتقاد اعضای آن جامعه از سایر ارزشهای اخلاقی ارزشمندترند و گل سرسبد ارزشهای اخلاقی محسوب میشوند. به عنوان نمونه، انجام وظیفه یک ارزش است، اما کسی که وظیفه خود را به عالیترین شکل ممکن انجام میدهد، شرافتمندانه رفتار میکند. دفاع از حق خود یک ارزش است، اما کسی که به خاطر حق دیگران از حق خود صرفنظر میکند ، شرافتمندانه رفتار کرده است. دفاع از نفس یک ارزش است اما کسی که به خاطر دیگران از جان خود میگذرذ و شجاع است شرافتمند محسوب میشود و قس علی هذا. . .
برعکس، آخوندی که میداند کسوت روحانیت در چشم عوامالناس مقدس است، با این همه، اگاهانه با کسوت روحانیت در رقابتهای سیاسی شرکت میکند و از رانت روحانیت سوءاستفاده میبرد، مروج رذائل اخلاقی است. نامزدی که در اعتراض به حذف رقیبش از رقابت انتخاباتی اعتراض نمیکند، بلکه هلهله کنان به عنوان نماینده پیروز وارد نهاد قانونگذاری میشود، طبق رذائل اخلاقی عمل کرده است. دینفروشانی که میدانند مردم حق دارند علیه قوانین مصوب مبارزه کنند تا با کسب اکثریت قانون را ابطال کنند، اما مخالفان را به عنو کافر، مرتد و باغی، سرکوب و حتی نابود میکنند، حسابشان با کرامالکاتبین است. فهرست رذایل اخلاقی در تمام مشاغل و حرفهها تا دلتان بخواهد بلند بالاست به نحوی که انگار کل جامعه در مردابی از رزایل عوطه میخورد. چرا چنین شد؟
به درستی گفته میشود از قدیمترین ایام، «آبروداری» عالیترین ارزش در نظام ارزشگذاری ایرانیان بوده است.
آبروداری، کم و بیش، معادل شرافتمندی است. اعضای جوامع سنتی (طبیعی)، به ویژه در بیشتر دهات کوچک، متمرکز و پراکنده در فلات ایران، که به صورت «آنلاین» تحت کنترل جماعت بودند، به صورت مستمر در حال مبارزهای دائمی و زیرپوستی بودند تا در نردبان سلسله مراتب ارزش های معتبر در جماعت، سقوط نکنند، بلکه به عالیترین درجه ارتقا یابند. همین تلاش مداوم برای بالا نگاه داشتن اعتبار خود و خانواده خود در چشم جماعت، «آبروداری» بود که به خاطر آن حتی دروغ و دورویی و بسیاری از رفتارهای ناپسند دیگر، موجه به نظر میرسید.
سرریز مناسبات مدرن و انتقال ساختارها و تکنولوژیهای جدید به داخل کشور، جماعتهای سنتی طبیعی را شخم زد و امکان شکلگیری شهرهای چند میلیونی فراهم شد و دهاتیان، از لانههای حقیر خود گریختند و شهرهای بزرگ را جولانگاه بروز استعدادهای خود یافتند. به این ترتیب، شهرهای بزرگی شکل گرفت که در جنگل انبوه آن، برای نخستین بار انسان آزاد از مناسبات کهن و سنتی پا به عرصه وجود گذاشت. اما این افراد، مانند دانههای شن فاقد مناسبات سازمانیافته بودند و هستند و تمام ناهنجاریهایی که سراپای جامعه را در کام خود کشده است، محصول همین دورانی است که انسانهای آزاد سر برآوردهاند اما هنوز قادر نیستند جوامع سازمانیافته مدرن بسازند که «شرف» و مصادیق رفتار شرافتمندان را تعریف و تعیین کند و اعضای غیرشرافتمند جامعه را پاسخگو سازد.
آن چه به نام «سواد دموکراسی» تعریف میشود، مجموعه مهارتهای ساخت جوامع مدرن است که مثل هر سواد دیگری باید به تک تک اعضای جامعه آموزش داده شود.
از یک منظر، «جهش فرهنگی» تلاش فعالان اجتماعی پروفشنال برای فراگیری سواد دموکراسی و ترویج این سواد در میان سایر علاقمندان است.
تازه پس از ساختن «جامعه مدرن» است که اعضای چنین جوامعی قادر خواهند شد، به روش دموکراتیک و بر اساس توافق و تفاهم اعضا بر اساس عقل و خرد، «دستور شرف» اعضای خود را تدوین و تصویب کنند و آگاهانه و داوطلبانه، طبق دستور شرف خود رفتار کنند.
در آن صورت است که روحانیان، طبیبان، قاضیان، وکیلان، معلمان و استادان، رونامهنگاران و هنرمندان، تجار و بازرگانان، و به طور کلی تمام ایرانیان، مهارت ساخت جوامع شرافتمند را کسب خواهند کرد و مبارزه بیوقفه برای حاکمیت مردم در چارچوب ساختارهایی که رفتار شرافتمندان را تشویق میکنند، ادامه خواهد یافت.
مقاله «بیزینس اتیکز؛ از دیسیپلین آکادمیک تا نهاد اجتماعی» به برخی از نکات مهم در این زمینه اشاره میکند و مطالعه آن به تمام کارورزان کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت و به تمام فعالان اجتماعی پروفشنال توصیه میشود.
پیشگفتار این مقاله نیز روند شکلگیری مفاهیم «کد اتیکز» و «پروفشن» و «دستور شرف» طی دو دههی اخیر در ایران را به اجمال بررسی کرده است.
فهرست مطالب این کتابچه، در ادامه همین نوشته ارایه شده است.
علاقمندانی که تمایل دارند این کتاب را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (داود حسین، دفتر کادرها) تماس بکیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
گفتنی است متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
بیست و پنجمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»، ویژه اسفند ماه ۱۴۰۲، با پیشگفتاری با عنوان: دوگانه «اسلامیایرانی» در مدار رقابت، در ۲۶۰ صفحه، منتشر شد.
در این دفتر، طبق معمول، روند پیشرفت «جهش فرهنگی»، در دو عرصه نظری و عملی، طی اسفند ماه ۱۴۰۲ با حزئیات تشریح و روایت شده است.
منظور از «جهش فرهنگی» مجموعهی تلاشهای دستهجمعی آن گروه از فعالان اجتماعی پروفشنال است که میکوشند با علم حقوق پارلمانی و قواعد بازی دموکراسی، به مثابه مهارت ساخت «دموکراسی حقیقی» آشنا شوند و در جهت ساخت چنان جامعهای به خودشان و به مردم علاقمند به حاکمیت بر سرنوشت خویش در یک جامه مدرن، سازمان دهند.
فهرست مطالب بیست و پنجمین دفتر «خاطرات زیرخاکی» در ادامه این نوشته تقدیم شده است.
علاقمندانی که تمایل دارند این کتاب را دریافت کنند میتوانند با شماره تلفنهای ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (داود حسین، دفتر کادرها) تماس بکیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.
گفتنی است متن پیدیافی کتابهای «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت را ایفا میکنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتابها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، میتوانند کمکهای خود را به شمارهی حسابی که تقدیم میشود واریز کنند.
مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاههای آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقیئی، و آقایان علی اصغر تکدهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه کردن کمکهای مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.
فهرست مطالب کتاب: