كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

كارگاه‌هاي آموزش دستورنامه رابرت (كادرها)

به وب سایت دفتر کادرها خوش آمدید! شماره تماس: ۸۸۹۱۱۰۱۷ - ۰۲۱
  • دفتر كادرها براي آموزش قواعد پيش‌گزيده ‌ي اداره‌ي انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌هاي دموكراتيك تأسيس شده است كه در كتابي با عنوان ‍رابرتز روولز آو اوردر (دستورنامه رابرت) گردآوري و منتشر شده است.
  • كتاب دستورنامه رابرت كه نخستين ويرايش آن در سال ۱۸۷۶ در ايالات متحد آمريكا انتشار يافت و برگردان فارسي ويرايش دهم (سال ۲۰۰۰) آن در دسترس علاقمندان قرار دارد و دوازدهمین ویرایش آن نیز در سال ۲۰۲۰ در آمریکا منتشر شد، قواعد و رويه‌هاي قانون عرفي پارلمان را، با حذف بخش‌هايي از آن كه در خارج از مجامع قانون‌گذاري كاربرد ندارد، تدوين، تشريح و بر مبناي اصول بنيادين قانون پارلمان تبين كرده است. براي قانون عرفي پارلمان سه تعريف ارايه شده است:
    - قواعد بازي دموكراسي
    - قواعد حاكم بر رويه‌هايي كه از طريق آن‌ها قوانين مدني و جزايي تدوين و تصويب مي‌شوند
    - قواعد و آدابي كه بر مجامع و سازمان‌هاي ‌مشورتي و تصميم‌گيري ناظر و حاکم هستند.
  • اگر مایلید از نحوه‌ی سازمان‌دهی به مطالب این وب‌سایت، سر در بیاورید، ادامه این مطلب را اینجا بخوانید!

ثبت است در جریده عالم دوامتان

دفتر «کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت» (دفتر کادرها) از نخستین روز فعالیت خود در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۳۸۶ به این اصل متعهد شد که ترویج این قواعد در ایران باید حتماُ خارج از قلمرو دولت و بدون اتکا به رانت‌های فسادآور و فقط با حمایت مردمی که به ترویج این قواعد باور دارند فعالیت خود را ادامه دهد.

البته، تجربه‌های دفتر کادرها نشان داده است که دستگاه‌های دولتی بسیار فشل‌تر از آن هستند که بتوانند حتی از ارایه خدمات رایگان دفتر کادرها نیز بهره ببرند.

طی ۱۳ سال گذشته که دفتر کادرها، از طریق آزمون و خطا و در جریان برگزاری انواع کارگاه‌‌های آموزشی می‌کوشید تا بهترین روش‌های ترویج این قواعد را در فرهنگ ایران خلق کند،‌ بسیاری از فعالان سیاسی اجتماعی، با صرف وقت و حضور خود در این کارگاه‌ها، امکان چنین تجربه‌هایی را فراهم آوردند. دفتر کادرها وظیفه خود می‌داند از تمام این فعالان اجتماعی که بخشی از عمر عزیز خود را صرف تجربه این جهش فرهنگی کردند، قدردانی کند.

خوشبختانه، «جهش فرهنگی»‌ به مرور از حرکت زیرخاکی خود سربیرون می‌آورد و می‌رود تا در سطح ملی شاخ و برگ بگستراند.

در چنین شرایطی است که تجهیز دفتر کادرها به نیروهای کارآمد به یک امر حیاتی تبدیل می‌شود و برای تحقق این هدف، فعالان اجتماعی، علاوه بر اهدا وقت عزیز خود، لازم است از نظر مالی نیز ـ هر اندازه که می‌توانند ـ کمک کنند.

این صفحه الکترونیکی، ساعت ۵ بامداد امروز، چهارشنبه، ۲۶ فروردین ماه سال ۱۴۰۴ راه‌اندازی می‌شود تا نام کسانی را که به دفتر کادرها کمک مالی می‌کنند، در جریده عالم برای همیشه ثبت کند.

نام این افراد، در صورتی که موافقت کنند،‌ در اسناد «چهش فرهنگی» و دفتر کادرها برای همیشه باقی خواهد ماند.

به تمام فعالان اجتماعی سیاسی که دغدغه ترویج حاکمیت مردم در چارچوب قانون عام دموکراسی را دارند، یادآوری می‌شود که کمک آنان، هرچقدر که ناچیز باشد، وقتی جمع شود دریا خواهد شد.

در ادامه نام و مشخصات کسانی که به دفتر کادرها به صورت ماهانه، کمک مالی می‌کنند،‌ ذکر می‌شود. این فهرست با افزوده شدن نام هر بک از چراغ‌ افروزان، ویرایش خواهد شد.

دفتر کادرها:
۰۲۱-۸۸۹۱۱۰۱۷


فهرست مطالب كتاب "دستورنامه‌ رابرت"

ويرايش دهم كتاب رابرتز رولز آو اوردر [2] (دستورنامه رابرت)‌ كه در سال ۲۰۰۰ و در ۸۰۰ صفحه در ايالات متحد آمريكا منتشر شده است، تمام قواعد و رويه‌‌هاي پيش‌گزيده‌ي اداره‌ي انواع مجامع تصميم‌گيري و سازمان‌ها و انحمن‌هاي دموكراتيك را به صورت جامع و كامل تشريح كرده است. ريشه‌ي اين قواعد، به دولت‌‌شهر‌هاي يونان باستان مي‌رسد. سنت‌هاي دموكراسي يونان به روم منتقل شد و برخي از آن‌ها در دوران چهار صد ساله‌ي حكومت امپراتوري رم بر بريتانيا، با سنت‌هاي قبيله‌اي آنگلوساكسون‌ها در آميخت. اما بخش اصلي قانون عرفي پارلماني طي حدود هشتصد سال در پارلمان‌هاي انگلستان ساخته و پرداخته شد و از آنجا به مهاجر نشين‌هاي قاره‌ي جديد انتقال يافت.

به دليل حضور مهاجر نشينان غيرانگليسي تبار در ايالات متحد آمريكا و شكل‌گيري سنت‌هاي متفاوت پارلماني در ايالات مختلف آن كشور، مكتوب كردن و نشر اين قواعد در آمريكا ضرورت پيدا كرد. توماس جفرسو نخستين رئيس مجلس سنا و معاون رئيس جمهور ايالات متحد آمريكا نخستين نگارش اين قواعد را با عنوان راهنمای پراکتیس پارلمانی برای استفاده در سنای ایالات متحده براي استفاده در مجلس سناي آمريكا مكتوب كرد. بعدها، هنري مارتين رابرت براي نخستين بار روايتي از اين قواعد را براي استفاده در انواع جامعه/انجمن‌ها و مجامع تصميم‌گيري گردآوري و در سال ۱۸۷۶ منتشر ساخت. اين كتاب به همت همسر، عروس، پسر و نوه‌ي هنري مارتين رابرت به صورت مرتب مورد بازنگري قرار گرفته و ویرایش‌های جدید آن منتشر شده است و به همین خاطر، از سوي بيش از هشتاد درصدانجمن‌ها و سازمان‌هاي دموكراتيك در كشورهاي توسعه‌يافته، به عنوان «مرجع پارلماني» مورد استناد قرار مي‌گيرد و طبق قواعد آن اداره مي‌شوند. براي مطالعه بيشتر در اين زمينه‌ها به پيشگفتار اين كتاب دراينجا مراجعه فرماييد.

ويرايش دهم اين كتاب كه زير نظر هنري مارتين رابرت سوم و با همكاري گروهي از وكلاي پارلماني، تهیه و منتشر شده است، سال‌ها پيش (۱۳۸۵) به فارسي ترجمه شد و از طريق وب‌سايت‌هاي مختلف در اختيار علاقمندان قرار گرفت. قرار است متن کاغذی آن نیز به همت نشر اختران در آینده‌ی نزدیک منتشر شود.

گفتنی است که ویرایش‌های یازدهم و دوازدهم این کتاب نیز منتشر شده است که با ویرایش دهم آن تفاوت‌های بسیار جزئی دارد.

علاقمندان به متن کامل این کتاب می‌توانند با دفتر کارگاه‌‌های آموزش دستورنامه رابرت (دفتر کادرها) در تهران، با شماره تلفن۸۸۹۱۱۰۱۷ - ۰۲۱ تماس بگیرند. برگزاری انواع کارگاه‌های آموزشی نحوه‌ی اداره مجامع و جلسات تصمیم‌گیری بر اساس قواعد منطقی و عادلانه‌ای که در این کتاب تشریح شده است، و نیز، ارایه مشاوره در خصوص تدوین انواع اساسنامه‌ها و آئین‌نامه‌های جامعه/انجمن/سازمان‌ها نیز بخشی از خدماتی است که دفتر کادرها ارایه می‌دهد.

لازم به یادآوری است که از سوی مؤسسه رابرتز رولز آو اوردر، خلاصه‌ی ویرایش دهم کتاب دستورنامه، به صورت رسمی تهیه و منتشر شده است. ترجمه فارسی این کتاب خلاصه نیز اینجا دردسترس علاقمدان است.

فهرست مطالب ترجمه غيرنهايي ويرايش دهم دستورنامه رابرت در ادامه تقديم مي‌شود:

تازه ترين مقاله ها


تازه ترين مقاله ها


مشعل امید در دست زنان

۲۶ اسفند ۱۴۰۴
دو شنبه 17 مارس 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

در حالی که در میان «پدران بنیان‌گذار» ایالات متحده آمریکا یک زن حضور نداشت، و به عنوان یک نمونه داخلی، در میان گروه معروفِ ۵۳ نفر بنیان‌گذاران گراش چپ در تاریخ معاصر ایران هم یک زن دیده نمی‌شود، ۲۸ نفر از «نسل اول بنیان‌گذاران انجمن اصلی» را که امید می‌رود هسته اولیه شالوده‌ی یک ایران جهش یافته‌ را بنیان بگذارند، زنان تشکیل می‌دهند. حضور این تعدادِ قابل توجه ازفعالان اجتماعی زن در جریان «جهش فرهنگی» به اندازه کافی امیدبخش هست. اما نکته در خور تأمل، واکنش این زنان نسبت به دعوت از آنان برای کمک به تأسیس انجمن اصلی است. و همین واکنش‌هاست که ثابت می‌کند در این فضای لبریز از ناامیدی مشعل امید در دست زنان است.

نوشته کوتاهی که درادامه می‌آید، واکنش‌های برخی از زنان مدعو به نخستین نشست نسل اول بنیان‌گذاران انجمن اصلی را روایت می‌کند و می‌کوشد به این پرسش بیاندیشد که چه عاملی سبب استقبال زنان از قواعد دموکراسی شده است:



نسل اول بنیان‌گذاران انجمن اصلی

۱۵ اسفند ۱۴۰۳
چهار شنبه 5 مارس 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

از آنجا که قرار است نخستین نشست بنیان‌گذاران انجمن اصلی عصر روز سه‌شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در دفتر کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت (کادرها) برگزار شود،‌ در ادامه نام ۱۳۰ فعال اجتماعی که از سوی گروه حامیان تأسیس انجمن اصلی دعوت شده‌ بودند تا در صورت تمایل در نشست‌های ماهانه این گروه حضور یابند، تقدیم می‌شود.

خاطر نشن می‌کند، در هر یک از نشست‌های ماهانه گروه حامیان تأسیس انجمن اصلی، نام تعدادی از فعالان اجتماعی پیشنهاد و تصویب می‌شد و سخنگوی گروه حامیان تأسیس انجمن اصلی، اقای مهندس محمد عطاردیان طی نامه‌ای از آنان دعوت می‌کرد تا در نشست‌های علنی گروه حامیان حضور یابند.

به این ترتیب، در نشست‌های ماهانه گروه حامیان تأسیس انجمن اصلی، نام ۱۳۰ فعال اجتماعی برای دعوت پیشنهاد و تصویب شد و از آنان دعوت به عمل آمد در نشست‌های علنی گروه حامیان شرکت کنند.

در جدولی که در ادامه این نوشته تقدیم شده است، به ترتیب، شماره و تاریخ نشستی که نام مدعوان در آن‌ پیشنهاد شده و به تصویب رسیده قید شده است. در ستون چهارم جدول، نام پیشنهاد دهند و در ستون پنجم نام مدعوانی که وی پیشنهاد کرده، آماده است.

مدعوان به نشست‌های ماهانه گروه حامیان تأسیس انجمن اصلی آن گروه از فعالان اجتماعی بودند که به صورت چهره به چهره با دعوت کنندگان آشنایی داشتند و کم و بیش با کتاب دستورنامه رابرت و «جهش فرهنگی» آشنا شده بودند و به نظر می‌رسید که حاضر باشند در حد توان به «جهش فرهنگی» مدد برسانند.

منظور از «جهش فرهنگی» تلاش‌های دسته‌جمعی گروهی از فعالان اجتماعی است که می‌کوشند قواعد دموکراسی (دستورنامه رابرت) را فرا بگیرند، به صورت گروهی به کار بردن آن‌ها را تمرین کنند و برای ترویج این مهارت در مجامع تصمیم‌گیری گروهی دموکراتیک بکوشند و به این ترتیب و به مرور نسبت به بازآفرینی جوامع شبۀ‌مدرن و تأسیس «جوامع مردم خود‌قانون‌گذار» (دموکراسی حقیقی) به مردم کمک کنند.

گقتنی است که در پنجاهمین نشست گروه حامیان تأسیس انجمن اصلی، کمیته‌ای متشکل از آقایان دکتر محمدحسین بنی‌اسدی و مهدی جمالی بحری و داود حسین مسئولیت یافتند تا نسبت به برگزاری نخستین نشست بنیان‌گذاران انجمن اصلی اقدام کنند.

قرار است آقای داود حسین، مسئول این کمیته، با تک تک مدعوانی که نامشان در حدول زیر آمده است، تماس بگیرد تا ضمن تشریح دستارودهای «جهش فرهنگی» برای آنان، اطمینان حاصل کند که مدعوان؛ فرصت، علاقه، ارداه و انگیزه لازم را دارند که در راستای تحقق هدف‌های اعلام شده انجمن اصلی، متعهدانه و در چارچوب قواعد دموکراسی (دستورنامه رابرت) عمل کنند.

در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به پیشگفتار سی و ششمین دفتر خاطرات زیرخاکی، ویژه بهمن ماه ۱۴۰۳، با عنوان «اصلِ اولِ دستورِ شرفِ نسلِ اولِ بنیان گذارانِ انجمن اصلی»‌ مراجعه فرمایید.

در ادامه جدول نام مدعوان به نشست‌های علنی گروه حاماین تأسیس انجمن اصلی تقدیم می‌شود:



نخستین نمایشگاه کتاب کادرها

۱۱ اسفند ۱۴۰۳
شنبه 1 مارس 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان
به ابتکار آقای دکتر حسین رمضانی خردمردی مدیرعامل محترم انجمن همگرایی مواریث تمدن ایرانی، نخستین نمایشگاه «کتاب کادرها» در حاشیه نشست:«بررسی طرح تشکیل اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی، از منظر سیاسی، تاریخی و اقتصادی» ـ که عصر روز شنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ در سالن دکتر ایرج افشار در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شده بود ـ دایر شد. در (...)


سی و ششمین دفتر خاطرات زیرخاکی با عنوان زیر منتشر شد:

اصل اول «دستور شرف»‌ نسل اول بنیان‌گذاران «انجمن اصلی»

اول اسفند ۱۴۰۳
چهار شنبه 19 فوريه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

سی و ششمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»، ویژه بهمن ۱۴۰۳ در ۲۵۰ صفحه و با پیشگفتاری با عنوان «اصل اول دستور شرف نسل اول بنیان‌گذاران انجمن اصلی»‌ منتشر شد.

در ابتدای این پیشگفتار، به فهرستی از تجربه‌های «جهش فرهنگی» در طول بهمن ماه ۱۴۰۳ اشاره شده است و در ادامه، ضمن توضیح معنای «نسل اول بنیان‌گذاران انجمن اصلی»‌ این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است که در اسناد «جهش فرهنگی»، «شرف»ِ‌ چه معنایی دارد؟ «دستور شرف» یعنی چه؟ و «اصل اول»‌ در تدوین دستور شرف نسل اول بنیان‌گذاران انجمن اصلی چیست؟ و چرا فقط آن گروه از فعالان اجتماعی سیاسی برای بنیان‌گذاری انجمن اصلی دعوت خواهند شد که به این اصل متعهد شوند.

از آنجا که قرار است نسل اول بنیان‌گذاران انجمن اصلی عصر روز سه‌شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در دفتر کادرها نخستین نشست اجلاس مؤسس این انجمن را برگزار کنند، متن کامل پیشگفتار سی و ششمین دفتر خاطرات زیرخاکی در ادامه تقدیم شده است.

خاطر نشان می کند: متن پی‌دی‌افی کتاب‌های «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت را ایفا می‌کنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتاب‌ها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، می‌توانند کمک‌های خود را به شماره‌ی حسابی که تقدیم می‌شود واریز کنند.

مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)‌هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقی‌ئی، و آقایان علی‌ اصغر تک‌دهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه‌ کردن کمک‌های مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.

علاقه‌مندانی که تمایل دارند کتاب‌های کادرها را دریافت کنند می‌توانند با شماره تلفن‌های ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (دفتر کادرها) تماس بگیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.

فهرست مطالب سی و چهارمین دفر خاطرات زیرخاکی را در ادامه مرور کنید:



ترویج سواد دموکراسی:‌ دو گام به پیش

۲۹ بهمن ۱۴۰۳
دو شنبه 17 فوريه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

در پی تصویب پیشنهاد برگزاری «کارگاه ۳۰۰ سئوال آموزشی» در چهاردهمین نشست بنیان‌گذارانِِ «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا» که روز شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ برگزار شده بود، همین پیشنهاد، عصر روز پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ در سی و هفتمین نشست بنیان‌گذاران «انجمن گسترش سواد دموکراسی» نیز مطرح شد و با اجماع عمومی به تصویب رسید که این رویداد آموزشی با همکاری این دو انجمن برگزار شود و به کمیته‌ای متشکل از خانم‌ها روژیا وثوقی، فروزان جودکی و آقای داود حسین (مربی قواعد دموکراسی) مأموریت داده شد تا نسبت به برگزاری این کارگاه اقدام کند. به این ترتیب، پیش‌بینی می‌شود فراخوان برگزاری «کارگاه ۳۰۰ سئوال آموزشی» به علاقمندان به ترویج قواعد دموکراسی در انواع جوامع ایرانی تقدیم شود.

گفتنی است سند «۳۰۰ سئوال آموزشی» بر اساس مطالب عمومی و غیرتخصصی کتاب دستورنامه رابرت تدوین شده است و کسانی که بخواهند در«انجمن گسترش سواد دموکراسی» و در «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا» ودر سایر انجمن‌هایی که در چارچوب «تجربه یک جهش فرهنگی»‌ تأسیس شده و خواهد شد، عضو شوند، لازم است در آزمون ۳۰۰ سئوال آموزشی شرکت کنند و دست کم به ۷۰ سئوال از ۱۰۰ سوالی که به صورت تصادقی از میان این۳۰۰ سئوال انتخاب خواهد شد، پاسخ درست بدهند.

این سئوال‌ها به صورت چند گزینه‌ای طراحی شده‌اند و تشخیص گزینه درست از میان سایر گزینه‌ها، مستلزم آن است که مخاطبان با دلایل منطقیِ قواعد دموکراسی به طور نسبی آشنا شده باشند.

در کارگاه ۳۰۰ ستوال آموزشی، این سئوال‌ها یکی یکی قرائت خواهد شد و ضمن شناسایی و معرفی پاسخ درست هر پرسش، دلایل درستی آن پاسخ و نادرسی گزینه‌های دیگر تشریح می‌شود و به این ترتیب، مخاطبان به مرور به منظومه «قواعد دموکراسی» که در کتاب دستورنامه رابرت تشریح شده است، و دلایل حقوقی آن‌ها آشنا خواهند شد.

در سی و هفتمین نشست بنیان‌گذاران انجمن گسترش سواد دموکراسی که و با حضور ۱۶ نلر از بنیان‌گذاران این انجمن به صورت حضوری در دفتر کادرها برگزار شده بود ،‌ مصوبات «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا»‌ در این زمینه، تک به تک، مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت و با اجماعی عمومی به تصویب رسید. به این ترتیب، بعد از برداشته شدن گام اول از سوی بینان‌گذاران «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا»، گام دوم برای ترویج سواد دموکارسی به این روش ابتکاری از سوی انجمن گسترش سواد دموکراسی برداشته شد.

در ادامه این نوشته،‌ اطلاعات بیشتری در باره کارگاه ۳۰۰ سئوال آموزشی تقدیم خوانندگان می‌شود:



تجربه‌ای نو در انجمن گسترش سواد دموکراسی

۲۲ بهمن ۱۴۰۳
دو شنبه 10 فوريه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

یکی از برنامه‌های دفتر «کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت» (کادرها) تربیت کادرهای دموکراسی بوده است.

«کادر» (Cadre) سه معنای به هم مرتبط دارد: اول، به گروه کوچکی از افراد آموزش دیده که قادرند سازمان‌های بزرگ تأسیس کنند، «کادر» گفته می‌شود. دوم، به گروهی از افرادی که به یک عقیده باور عمیق دارند نیز «کادر»‌ می‌گویند. سه، به هر یک از اعضای این دو گروه نیز «کادر» گفته می‌شود. البته که «کادر» معنای «قاب» و «چارچوب» هم دارد که مورد نظر این نوشته نیست.

با توجه به این معنا، منظور از تربیت «کادرهای دموکراسی» تربیت متخصصانی است که علاوه بر تخصص در در دیسیپلین تخصصی «حقوق پارلمانی»، به «دموکراسی» به معنای «جوامع مردم‌خودقانون‌گذار» نیز باور عمیق داشته باشند. و البته، نه فقط متخصص، بلکه «پروفشنال» هم باشند.

«تجربه یک جهش فرهنگی» ـ به معنای تجربه مشترک گروهی از فعالان اجتماعی برای ترویج سواد دموکراسی طی حدود ۱۵ سال گذشته ـ از یک منظر، تلاش برای شناسایی رهبران محلی و کمک به ارتقای مهارت‌های رهبری آنان به نحوی که بتوانند به عنوان «کادرهای دموکراسی» در تأسیس «جوامع مردم خودقانون‌گذار»‌ در خدمت مردم باشند.

«خاطرات زیرخاکی» که تا کنون سی و پنج جلد آن به صورت درون‌سازمانی منتشر شده است، روند نامرئی این جهش فرهنگی را با دقت و با حزئیات تشریح کرده است و در اختیار علاقمندان قرار دارد.

با توجه به همین پسزمینه، رویداد به ظاهر کوچکی که در جریان برگزاری سی و ششمین نشست بنیان‌گذاران انجمن گسترش سواد دموکراسی رخ داد، نمونه‌ای از تلاش‌های «دفتر کادرها»‌ برای تربیت کادرهای دموکراسی است.

گزارشی که در ادامه می‌آید، همین رویداد را در متن جهش فرهنگی تحلیل و روایت می‌کند:‌



ترویج سواد دموکراسی: یک گام به پیش

۲۱ بهمن ۱۴۰۳
يكشنبه 9 فوريه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

در چهاردهمین نشست بنیان‌گذاران «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا» که ساعت ۲۰ روز شنبه ۲۰ بهمن ماه ۱۴۰۳ به صورت الکترونیکی دعوت به دستور شد، این پیشنهاد به تصویب رسید که با همکاری «انجمن گسترش سواد دموکراسی»، یک کارگاه آموزش قواعد دستورنامه رابرت بر اساس «۳۰۰ سئوال آموزشی»، به صورت الکترونیکی برگزار شود تا تمام علاقمندانی که مایلند با قواعد اولیه دموکراسی آشنا شوند، بتوانند در آن کارگاه حضور یابند.

خاطر نشان می‌شود یکی از شرایط عضویت در «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا» و «انجمن گسترش سواد دموکراسی» این است که داوطلبان عضویت در این دو سازمان، آزمون «۳۰۰ سئوال آموزشی» را با موفقیت طی کرده باشند.

منظور از «۳۰۰ سئوال آموزشی» سندی است مرکب از ۳۰۰ سئوال چند گزینه‌ای که براساس مطالب عمومی و غیرتخصصی کتاب دستورنامه رابرت (قواعد دموکراسی) تنظیم شده است و شرط موفقیت در آزمون این کارگاه آموزشی این است که شرکت کنندگان در کارگاه ـ دست کم ـ به ۷۰ سئوال از ۱۰۰ سئوالی که از بین ۳۰۰ سئوال انتخاب خواهد شد، پاسخ درست بدهند.

هرچند بهترین روش آشنایی با سواد دموکراسی شرکت مکرر در مجامعی است که طبق این قواعد اداره می‌شوند، با این همه، کارگاه ۳۰۰ ستوال آموزشی فرصت مناسبی در اختیارفعالان سیاسی اجتماعی قرار خواهد داد، تا در سطح تئوریک و از منظر علم حقوق، با مبانی حقوقی قواعد دمکراسی آشنا شوند.

در چهاردهمین نشست سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا، خانم روژیا وثوقی، دبیر انجمن گسترش سواد دموکراسی، مسئولیت برگزاری این کارگاه آموزشی را بر عهده گرفت. به این ترتیب، طی چند روز آینده، اطلاعیه فراخوان شرکت در این کارگاه، به صورت عمومی و خصوصی، منتشر خواهد شد.

آنچه در ادامه تقدیم می‌شود، گزارش مشروح چهاردهمین نشست سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستاست که این پیشنهاد را مورد بررسی قرار داد و تصویب کرد:



اتحاد ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا؛ یک گام به پیش

۸ بهمن ۱۴۰۳
سه شنبه 28 ژانويه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

در ششمین نشست هسته اولیه گروه حامیان تأسیس «کنفدراسیون ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا» که ساعت ۲۰ روز پنحشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ با حضور یک عضو جدید (آقای عبدالله مرادی) در دفتر کارگاه های آموزش دستورنامه رابرت (قواعد دموکراسی) برگزار شد، بیانیه تأسیس «گروه حامیانِ» تأسیس این کنفدارسیون به تصویب رسید و قرار شد هر یک از اعضای هسته اولیه گروه حامیان، متن این بیانیه را همراه با دعوتنامه‌ای که مفاد اصلی آن به تصویب گروه رسیده است، برای فعالان اجتماعی پروفشنال که از ایده اتحاد ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا در چارچوب «قواعد دموکراسی» (دستورنامه رابرت) حمایت خواهند کرد، ارسال کنند.

خاطر نشان می‌کند ایده تأسیس کنفدراسیون ان‌‌جی‌او‌های توسعه‌گرا (نام موقت) براساس قواعد دموکراسی، بر این مفروضات بنا شده است که:
۱. در روند تأسیس «گروه حامیان» این کنفدارسیون و تدوین و تصویب اسناد مورد نیاز، اعضای این گروه با قواعد نسبتاً پیچیده سواد دموکراسی آشنا‌تر خواهند شد؛
۲. در پرتو آشنایی عمیق‌تر اعضای گروه حامیان با قواعد دموکراسی، رویکرد آنان نسبت به موانع توسعه در کشور، به صورت بنیادین متحول خواهد شد و اهمیت ترویج قواعد دموکراسی و ساختن جوامع مردم خودقانون‌گذار را به عنوان پیش‌شرط ضروری برای توسعه‌پایدار بهتر درک خواهند کرد؛
۳. این افراد قادر خواهند شد به مرور اعضای ان‌جی‌او‌های مبتوع خود را نسبت به فراگیری قواعد دموکراسی تشویق و ترغیب کنند؛
۴. و در مرحله بعد، ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا، نسبت به بازآفرینی فرهنگ‌سازمانی خود در پرتو قواعد دموکراسی اقدام خواهند کرد؛
۵. و تازه در آن مرحله است که قادر خواهند شد نمایندگان خود را برای برگزاری اجلاس بنیان‌گذاران کنفدارسیون ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا بر اساس قواعد دموکراسی انتخاب و اعزام کنند تا اساسنامه، مانیفست، برنامه استراتژیک و دستور شرف اعضای خود را براساس قواعد دموکراسی تدوین و تصویب کنند.
۶. انتظار می‌رود این گروه از ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا قادر خواهند شد به درک مشترک از اصلی‌ترین مانع توسعه‌ پایدار دست یابند که از طریق آموزش و کسب مهارت قابل رفع است.

با عنایت به نکات فوق‌، به نظر می‌رسد بیانیه تشکیل «گروه حامیان تأسیس کنفدراسیون ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا»‌ ارزش آن را داشته باشد که به این وسیله در اختیار افکار عمومی قرار بگیرد. متن این بیانیه:



چشم‌انداز «خانه مانا»: تشکیل اتحادیه انجمن‌های محلی توسعه‌پایدار براساس قواعد دموکراسی

۶ بهمن ۱۴۰۳
يكشنبه 26 ژانويه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

به نظر می‌رسد یکی از جلوه‌های تحولات عمیق در مناسبات اجتماعی در ایران معاصر، تحولاتی است که در سطح محلات ظهور و بروز یافته است.

میان ‌سالانی که زندگی در محلات قدیمی، به ویژه در شهرهای کوچک را تجربه کرده‌اند، به صورت شهودی درک می‌کنند که مناسبات موجود بین ساکنان محلات امروزی، به ویژه در کلان‌شهر‌ها، تا چه اندازه تغییر کرده است.

در حالی که، به عنوان نمونه، کسب اخبار و اطلاعات در جوامع سنتی مستلزم برقراری ارتباط چهره به چهر بود، در دنیای مدرن، رادیو، تلویزیون، و این‌روزها گوشی تلفن همراه، تقریباً‌ تمام اطلاعات و اخبار مورد نیاز را در اختیار افراد قرار می‌دهند.

به عنوان یک نمونه جدید‌تر، در حالی که خرید کالاهای مورد نیاز مستلزم رفتن به بازارچه محله بود، این روز‌ها خرید‌های آنلاین این حد از روابط بین اهالی محل را هم غیرضروری ساخته است.

به این ترتیب، مجموعه‌ای از تحولات اجتماعی سبب شده است که گاهی حتی ساکنان یک مجتمع مسکونی از دیدار هم محروم بمانند.

هدف این نوشته مختصر، تحلیل جامعه‌شناختی تحولاتی نیست که زندگی در محلات، در گذار از سنت به مدرنیته، تجربه کرده‌اند. مسئله این است که آیا می‌شود به جای مناسبات سنتی در محلات که محصول روندهای خود به خودی زندگی بودند و به صورت فعلی در آمده‌اند، نوع دیگری از زندگی محلی را به صورت آگاهانه سازمان داد؟

ایده تأسیس «انجمن‌های محلی توسعه‌پایدار بر اساس قواعد دمکراسی» پاسخی است به این نیازکه مراحل آزمایشی خود را طی می‌کنند.

بر اساس این طرح، اهالی هر محله، به صورت داوطلبانه و آگاهانه، در یک فضای عمومی دور هم جمع می‌شوند و با حفط حریم خصوص افراد و احترام به استقلال خانواده‌ها، در چارچوب قواعد عقلی مورد توافق، در مورد ارتقای کیفیت زندگی اعضای انجمن محلی با هم همکاری خواهند کرد.

بدیهی است بین این نوع از انجمن‌های محلی که هدفشان ارایه خدمات به اعضای انجمن است،‌ با حکومت‌های محلی که در باره مشاعات محله تصمیم می‌گیرند، و تصمیماتشان برای اهالی محل حکوم قانون خواهد داشت،‌ و در نتیجه، تمام
اهالی محل، خواسته یا ناخواسته، عضو آن محسوب می‌شوند. تفاوت حقوقی وجود دارد.

در حالی که هدف اعلام شده «سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا» تسهیل و تسریع روند تشکیل حکومت‌های محلی بر اساس قواعد دموکراسی در سطح کشور است، انجمن خانه مانا می‌تواند همین نقش را در امر تشکیل انجمن‌های توسعه‌ پایدار محلات ایفا کند.

گزارشی که در ادامه تقدیم می‌شود، دستاوردهای انجمن خانه مانا را در این زمینه توصیف می‌کند:



سی و پنجمین دفتر خاطرات زیرخاکی ویژه دی ماه ۱۴۰۳ منتشر شد:

انجمن اصلی؛ پروفشن اصلی

۱ بهمن ۱۴۰۳
دو شنبه 20 ژانويه 2025 بوسيله‌ى گروه نويسندگان

سی و پنجمین دفتر «خاطرات زیرخاکی»، ویژه دی‌ ماه ۱۴۰۳، با پیشگفتاری با عنوان «انجمن اصلی؛ پروفشن اصلی» در ۲۸۲ صفحه منتشر شد. نخستین بند این پیشگفتار در ادامه نقل می‌شود:

مرور تاریخچه تدارک تأسیس انجمن اصلی نشان می‌دهد که هرچند «ارتقای پروفشن‌گرایی در شبه‌پروفشن‌های دولتی » از همان نخستین روزهای آغازین روند تدارک تأسیس این انجمن یکی از هدف‌های ضمنی گروه حامیان تأسیس این انجمن بوده است، اما مجموعه‌ای از تجربه‌های «جهش فرهنگی» سبب شد تا به مرور این گرایش بیش از پیش نیرومندتر شود به نحوی که می‌توان گفت، در طول دی ماه ۱۴۰۳، هدف سه‌گانه اعلام شده‌ی انجمن اصلی در جمله‌ای متبلور شد که عنوان پیشگفتار این دفتر «خاطرات زیرخاکی» است: انجمن اصلی؛ پروفشن اصلی. «پروفشن‌» چیست؟ انجمن اصلی با «پروفشن» چه رابطه‌ای داشته است و دارد ؟ پروفشن «اصلی» به چه معناست؟ و انجمن اصلی به مثابه پروفشن اصلی چه معنایی خواهد داشت؟ و از این‌ها مهم‌تر، کدام عوامل اجتماعی سبب شد که انجمن اصلی به مثابه «پروفشن اصلی» بنیان‌گذاری ‌شود؟ و «پروفشن اصلی» قرار است در آینده ایران چه نقشی ایفا کند؟ و در ایفای این نقش، اعضای انجمن اصلی، به عنوان کادرهای دموکراسی چه وظایفی بر عهده خواهند گرفت؟ نوشته‌ای که در ادامه تقدیم می‌شود به همین پرسش‌ها می‌پردازد. اما پیش از آن،‌ ذکر این نکته ضروری است که طبق معمول، «جهش فرهنگی»، طی دی ماه گذشته و در جریان برگزاری نشست‌های اجلاس بنیان‌گذاران انجمن گسترش سواد دموکراسی، سازمان حامیان تأسیس انجمن‌های طراز نوین شهر و روستا، انجمن خانه مانا، هسته اولیه گروه حامیان کنفدراسیون ان‌جی‌او‌های توسعه‌گرا، گروه حامیان تأسیس حزب صدای فرهنگیان ایران (صفا)، گروه در دست تأسیس «ستاره»، انجمن تخصصی کودک و رسانه، و کمیته برگزاری اجلاس بینان‌گذاران انجمن اصلی، تجربه‌های ارزشمندی در تأسیس انواع جامعه/انجمن/سازمان بر اساس قواعد دموکراسی کسب کرده است که تمام آن‌ها با جزئیات در این دفتر خاطرات زیرخاکی تحلیل و روایت شده است.

مرور فهرست مطالب سی و پنجمین دفتر خاطرات زیرخاکی که در ادامه این مقدمه کوتاه ارایه می‌شود، نشان می‌دهد که چطور سی و پنجمین دفتر این مجموعه نیز، تمام تجربه‌های «جهش فرهنگی» طی دی ماه ۱۴۰۳ را تشریح و تحلیل کرده است، به نحوی که خوانندگان می‌توانند تصویری عینی از روند گسترش مداوم «جهش فرهنگی» را مشاهده کنند.

خاطر نشان می کند: متن پی‌دی‌افی کتاب‌های «کادرها»، که نقش نشریات آموزشی کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت را ایفا می‌کنند، رایگان یا همت عالی است. علاقمندانی که بخواهند بابت دریافت کتاب‌ها و کمک به تداوم «جهش فرهنگی» مبلغی پرداخت کنند، می‌توانند کمک‌های خود را به شماره‌ی حسابی که تقدیم می‌شود واریز کنند.

مبالغ دریافتی زیر نظر هیأت امنای دفتر کارگاه‌های آموزش دستورنامه رابرت (کادرها)‌هزینه خواهد شد. سرکار خانم طاهره نقی‌ئی، و آقایان علی‌ اصغر تک‌دهقان، کمال حسینی، شهرام حلاج، عبدالفتاح سلطانی، سهیل فاضلی و علیرضا هاشمی، اعضای هیأت امنا هستند که بر نحوه هزینه‌ کردن کمک‌های مالی دریافتی، طبق اصولی که اعلان خواهد شد، نظارت خواهند کرد و گزارش دخل و خرج وجوه دریافتی را به صورت علنی منتشر خواهند کرد.

علاقه‌مندانی که تمایل دارند کتاب‌های کادرها را دریافت کنند می‌توانند با شماره تلفن‌های ۸۸۹۱۱۰۱۷ و ۰۹۳۵۶۵۲۸۶۱۱ (دفتر کادرها) تماس بگیرند یا پیام بگذارند تا متن الکترونیکی یا کاغذی کتاب به آنان تقدیم شود.

فهرست مطالب سی و چهارمین دفر خاطرات زیرخاکی را در ادامه مرور کنید:


پذيرش | تماس | نقشه‌ى سايت | | آمار سايت | بازديد كنندگان : 736636

 پيگيرى فعاليت سايت fa    ?

سايت با اسپيپ درست شده است 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License